2015. március 31., kedd

Hajtogatott medvehagymás pogácsa.

Egy kiváló hajtogatott pogácsa recept egy kis szezonális különlegességgel, medvehagymával fűszerezve.













Az alaptésztához
50 dkg  búzaliszt
1 evőkanál só
25 dkg  Rama vajasíz
1 db tojás
18 dkg  tejföl (20%-os)
50 ml  zsíros tejszín
1 kk csipet kristálycukor
25 g élesztő (friss)
A rétegezéshez
10 g margarin
5 dkg  medvehagyma

A kenéshez:
1 db tojás

Elkészítése:

A lisztbe tesszük a margarint, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és géppel  összegyúrjuk. Egy nylon tasakba tesszük,és 1 éjszakát hagyjuk a hűtőbe pihenni.
Másnap elkészítjük a medvehagymás vajat. A medvehagymát késsel apróra vágjuk és a puha vajjal összekeverjük.
Ha pihent a tésztánk lisztezett deszkán 5 mm vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük a medvehagymás vajjal  a egyik oldalát behajtjuk a közepéig,és ráhajtjuk a másikat.
Tiszta konyharuhával letakarva fél órát pihentetjük. Ha letelt a fél óra akkor ezt a hajtogatást megismételjük,csak duplán.Újabb pihentetés,és  a harmadik meg tripla. Ha ez megvolt, akkor ismét letakarjuk és fél órát ismét pihen.
Ha letelt a fél óra akkor ujjnyi vastagságúra nyújtjuk,majd bekockázzuk egy késsel.Ezután felvert tojással lekenjük,és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.A leesett részt újra gyúrjuk,és azzal is úgy járunk el míg el nem fogy. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd 200 C fokra előmelegített sütőben 180 fokon légkeverésesben  kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük őket.Közben egy szórófejes flakonból spriccelek rá vízet a gőz miatt.Isteni puha foszlós pogácsa.Ha valaki többet szeretne készíteni,vegye duplán az adagot.Ha sokalja, akkor zacskóban fagyassza le,és bármikor előveheti,akár egy kiadós húsos leveshez!Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése