2015. május 6., szerda

A birsalmáról amit tudni kell.

Jellemzői:
– A birsalmát nem könnyű megtisztítani: felületéről először papírkendővel eltávolítjuk a bolyhokat, aztán megmossuk, és szárazra töröljük. Tekintve, hogy a teljesen érett gyümölcs is kemény, helyezzük többszörösen összehajtogatott konyharuhára (hogy ne ugráljon!), majd széles pengéjű, „nehéz” késsel vágjuk ketté. Mivel a héja is kemény, célszerű további karcsú gerezdekre szelni – így könnyebben tudjuk meghámozni és a magházát kiemelni.
– Barnulásra hajlamos, ezért tanácsos rögtön citromlével vagy száraz fehér borral elkevert vízbe meríteni (ez mindjárt a főzőleve is lehet).
– Puhulási ideje hosszú, így ha süteménybe szánjuk, először meg kell párolni-főzni.

Fűszerei:
Citrom, narancs, vanília, fahéj, szegfűszeg és csillagánizs.