2016. február 12., péntek

Lágy tejbegríz félig sült friss áfonyaraguval amarettós keksszel.



Hozzávalók
Tejbegríz
 tej, 2,8 % 6 dl
 habtejszín 2,5 dl
búzadara 7 dkg
 barnacukor 5 ek.
 vaj 7 dkg
 étkezési só két csipet
 vaníliarúd 1 db
áfonya 24 dkg

 barnacukor 5–6 ek.
 citromlé 1 ek.
Keksz
Armilar amaretto likőr 4 cl
Kristálycukor 3 ek.
Víz 3 ek.
Keksz 8 db
Elkészítés
Tejbegríz

A tejhez adjuk a cukrot, a sót, a felvágott vanília  kikapart magját, majd az egészet felforraljuk. Ha felforrt, apránként hozzáadjuk a búzadarát, és folyamatosan, habverővel kevergetve 5–6 percig addig főzzük, amíg besűrűsödik, valamint a búzadara megpuhul. Lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne a vajat, utána hideg vízbe állítjuk, hagyjuk kissé lehűlni. Amíg hűl, a tejszínt kemény habbá verjük, és apránként adagolva, lazán beledolgozzuk a kész, kissé hűvös tejbegrízbe.

Amarettós keksz

A kristálycukrot és a vizet felforraljuk, felére sűrítjük, majd ha kissé lehűlt, hozzáadjuk az amarettót.

A kekszet összetörjük, meglocsoljuk az amarettós sziruppal. Nem kell eláztatni, de hagyjuk, hogy egy kissé magába szívja a keksz!

Áfonyaragu

 Az áfonyát megszórjuk barnacukorral, és a citromot is rácsurgatjuk. Kézzel lazán eldolgozzuk, pár percig hagyjuk kicsit párolódni a tűzhelyen.


Egy üvegpohár aljára tejbegrízt kanalazunk, majd egy adag áfonyaragut, egy újabb adag grízt, majd megint áfonyát, végül megint grízt. „Csíkos” pohárdesszertet készítettünk, a tetejére szórunk az amarettós kekszből.