Így néz ki a belsejük.Enyhén lyukacsos,nem túl tömött,és nem üregesen hézagos.Sok időmbe tellett mire kikisérleteztem a tökéletes fánk állagát!
a tészta
Hozzávalók 12 db-hoz:
2,5 dl tej
1 csomag instant Dr Oetker élesztő
1 kk.+50 g porcukor
500 g finomliszt
só
4 tojássárgája
60 g lágy vaj/margarin
1 ek. rum
1 mk őrölt vanília
1 biocitrom reszelt héja
5 dl olaj a sütéshez
50 dkg házi baracklekvár
vaníliás porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
1.
A tejet meglangyosítjuk, 1 dl-ben elkeverjük az élesztőport és 1 kk. porcukrot. A lisztet a robotgép táljába szitáljuk, beleöntjük az élesztős tejet.
2.
. A maradék 1,5 dl langyos tejben elkeverjük a maradék 50 g porcukrot, 1 csipet sót és a tojássárgákat, majd a liszthez adjuk, 2-3 részletben beledagasztjuk a vajat/margarint, végül a rumot, letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (30 perc).
3.
Lisztezett munkalapon nyújtófával óvatosan 1,5 cm vastagra nyújtogatjuk.8 cm átmérőjű, lisztbe mártogatott fánkszaggatóval kiszúrjuk (a leeső részeket liszt nélkül összegyúrjuk, újraszaggatjuk).
4.
A korongokat 5 cm távolságra, lisztezett tálcára vagy deszkára rakosgatjuk,a közepüket apró szaggatóval kiszúrjuk. Aztán konyharuhával lazán letakarjuk, és ismét a kétszeresére kelesztjük.
Egy közepes méretű (25-28 cm átmérőjű) lábasba 2-3 ujjnyi olajat öntünk, felmelegítjük – ne legyen füstölgő-forró, mert túl hamar megpirul benne a fánk külseje, és nyers marad.
5. A fánkokat egy lapos lapáttal alányúlva megfordítjuk,és így tesszük a forró olajba.Lefedjük a lábast (ettől lesznek „szalagosak”), mondják sokan, bár az én véleményem meg az,hogy a könnyű tésztától lesz az,ugyanis nem süllyedhet el az olajban,és ha megfordítjuk,akkor a közepén lévő szalag kb fél cm-en kimarad az olajból.Mérsékelt tűzön 2-3 percig sütjük a fánkokat, majd húscsipesszel megfordítjuk és fedő nélkül aranybarnára sütjük őket. Papírkendővel bélelt tuppenware tálba szedjük, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róla, megszórjuk vaníliás porcukorral és frissen-forrón tálaljuk.
6.
A közepükön lévő üregbe és/vagy külön tálkában némi barackpálinkával bolondított sárgabaracklekvárt kínálunk mellé.Olvasztott csokoládéval is fokozhatjuk élvezeti értékét, ha megspricceljük őket lekváros állagúkban.Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése