2016. február 28., vasárnap

Zserbó fehércsokival áfonyával.


Mindíg kisérletezem valami újat készíteni.Az ötlet sokszor abból is adódik,hogy néha csak abból tudok sütni,ami éppen található a kamrában.Ezért lett fehércsokis a tető,és mivel mindíg akad kandírozott gyümölcs itthol,a vörösáfonyára esett a választás.Dió, meg annyi mint a tenger, nem győzöm elrakni a mélyhűtőmben.




Hozzávalók:


50 dkg liszt
1 db tojás
8 dkg cukor
1 csomag instant élesztő
csipet só
1 csomag vaníliás cukor
1 dl tejföl
1 ek rum
25 dkg vaj
1 mk szódabikarbóna

Töltelék.
20 dkg darált dió
10 dkg cukor
50 dkg baracklekvár
1 citrom reszelt héja
1 csomag vörösáfonya
10 dkg fehércsoki Dr Oetker
a tetejére


Elkészítése:

A töltelékhez a daráltdiót, a cukrot,és a citromhéjat összekeverjük.Lisztezett sütőlapot készítünk 30x40 cm-eset.
A tészta anyagait a robotgép táljába töltjük,és mindent szép simára dagasztunk.
Én háromfelé osztom a tésztát,és kicsit pihentetem a hűtőbe. Majd kinyújtom az elsőt és a sütőlemezre helyezem.Megszúrkálom villával,és megkenem vastagon baracklekvárral. A szokásostól eltérően én a diót kristálycukorral keverem ki, és így szórom a lekvárra szépen elosztva, majd  az aszalt vörösáfonyával megszórom . A következő tésztát is nyújtom, és a ráhelyezem a töltelékre. Így folytatom a kenéssel, szórással ,majd a harmadik tésztát is kinyújtom, és ráhelyezem a töltelékre. Eligazítom,  és szintén megszúrkálom a tetejét. Előmelegített sütőben 175 fokon sütöm 35 percig. hagyom kihűlni,és csak akkor kenem rá az olvasztott fehércsokit. Hosszúkás szeletekre vágom. Nagyon puha,nagyon finom,kicsit rusztikus, de nem a szépség a legfontosabb.Másnap,és harmadnap is ugyanolyan finom ,ha marad persze belőle. Nálunk másnapra elfogyott!