2016. április 15., péntek

Magyaros burgonyaleves füstölt kolbásszal,és szalonnával.




A kedvenc levesem!



A vörösen izzó napsugár színeit idézi ez a leves a tűzpiros fűszerpaprika csodás aromája a magyar konyhát varázsolja elénk.A hagyományos burgonyalevest nagyon finom füstölt ízek ötvözete teszi izgalmassá!Bármilyen sós ropogtatni való,jófajta kenyér,vagy éppen pogácsa,de mindenképpen hazai sütötte finomság illik hozzá.Most éppen sajtos rúddal fogyasztottuk.
Hozzávalók:

4 db nagyobb burgonya
2 db sárgarépa
1 kisebb zeller
1 szál fehérrépa
10 dkg füstölt kolozsvári húsos szalonna
1 db vöröshagyma
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
1 ek fűszerpaprika
1 kevés bors

1 babérlevél
20 dkg jóféle füstölt házikolbász
1 csokor petrezselyemzöld
kevés olaj
1,5 l víz




Elkészítése:

A zöldségeket megtisztítjuk,és előkészítjük. Tetszés szerint daraboljuk fel,és tegyük vízbe.A szalonnát apró kockára vágjuk,és 1 ek olajon kisütjük serpenyőben nem túl ropogósra.Kiszedjük egy tálba,és félratesszük. A maradék zsíradékban a vöröshagymát felaprítva rádobjuk,és megfonnyasztjuk rajta. A paprikát,és a paradicsomot felkockázzuk szintén és hozzáadjuk a hagymához.Kissé átsütjük.Fűszerpaprikával szinezzük,és felöntjük vízzel. Sózzuk de csak minimálisan,mert a kolbász is sós, borsozzuk, és a babért beledobjuk.A zöldségeket a levesbe rakjuk,és lefedve félig puhára főzzük.A szalonnát és a karikára vágott kolbászt a levesbe tesszük,jól átkeverjük,és készre főzzük.Petrezselyemmel megszórjuk.Forrón tálaljuk.Aki szereti tejfölt is tehet bele.