2017. február 21., kedd

Töltött paprika.

Vannak ételek, amelyeket kis tételben vagy nem  érdemes főzni. Talán mert nincs az a mennyiség, ami el ne fogyna belőle. A töltött paprika ilyen, hidegen is, melegen is nagyszerű fogás.Van ahol csak paradicsomos húsgombócot tálalnak fel. A húst nem töltik paprikába, amit még a lébe sem főznek bele, így nincs ami jellegzetes ízt adna az ételnek.  Ha nincs kedvünk töltögetni, bár ez nem egy nehéz feladat, csupán az nem mindegy hogy melyik szezonban készítjük, mert ilyenkor télen elég borsos ára van  a paprikának, és az íze sem olyan finom,mint a nyárié. A lényeg, hogy ízes lében főzzük ki a gombócokat, és a paradicsom is olasz legyen, mert azok a legfinomabbak. A konzerv olasz paradicsomok valóban édesek, mert a mediterrán éghajlati nap érlelte.





  • 8 db fehérhúsú cecei paprika
  • 60 dkg darált sertés lapocka
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • fűszerpaprika
  • só, bors
  • 2 evőkanál rizs
  • 0.5 liter sürített paradicsom olasz
  • cukor
  • víz
  • metélőhagyma
  • oreganó

Elkészítése:

A darálthúst sóval, borssal, paprikával, tojással reszelt hagymával és a fokhagymával, meg a rizzsel összedolgozzuk, és a megtisztított, kicsumázott paprikákba töltjük. A maradékból a gombócokat fomrálunk és azokat is a lábasba rakjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy félig ellepje.
Ételízesítőt dobunk bele, és ha félig megpuhult, belekeverjük a sürített paradicsomot, cukrozzuk. Megszórjuk a fűszerekkel, és készre főzzük. Főtt petrezselymes burgonyát cikkekre vágva adok mellé.