2017. október 11., szerda

Etelka almása


Almás pite nélkül nem múlhat el ősz. Ahány ház annyiféle létezik. Rácsos, habos, ropogós,van ahol foszlós,vagy a legegyszerűbb. Én most megmutatom az egyik kedvencet.
Egy magazinban találtam ezt a receptet, és szeretném megosztani veletek. 
Sokféleképpen készítik, és én mindegyiket kipróbálom, mert a legjobb almás pite receptet keresem mindig. Ez is jó, de döntse el az aki elkészíti majd a családjának.



45 perc az elkészítési idő.
Hűtés 1 óra
Sütés 35 perc

Hozzávalók:
Tészta:
30 dkg liszt
18 dkg hideg fagyos vaj
1 tojássárgája
1-2 evőkanál hideg tejszín
4 dkg porcukor
1 csipet só
1 kávéskanál sütőpor
1 csipet reszelt citromhéj kezeletlen

A töltelékhez:
1 kg piros alma
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 csomag vaníliáscukor
10 dkg cukor
fél citrom reszelt héja és leve
2 evőkanál finom morzsa

Elkészítése:

1. Egy robotgép táljába tesszük a tészta  összes hozzávalóit, majd a dagasztókanálra bízzuk a munkát.3-as fokozattal pillanatok alatt megfelelő tésztát gyürunk, majd fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük, akár egy éjszakára is.
2. Az almát meghámozzuk. Felét felszeleteljük kis lapocskákra, és a saját levében roppanósra pároljuk, hagyjuk kihűlni.
3. A másik felét lereszeljük összekeverjük egy kis cukorral, hagyjuk állni kicsit majd finoman kinyomkodjuk a levét.
4. Végül összeforgatjuk a párolt almát a reszelttel ízesítjük cukorral, fahéjjal, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal, citromlével.
5. Elővesszük a tésztát, és megfelezzük. Kinyújtjuk akkorára mint a sütőtepsi, ami 25x32-es. Az alsó lapot megszurkáljuk, majd megszórjuk morzsával.Vastagon megkenjük a töltelékkel.Rátesszük a másik lapot, és azt is megszurkáljuk.Előmelegített sütőbe tolva 35 percig sütjük.Utána megszórjuk porcukorral.
6. Négyszögletesre szeleteljük, és kínáljuk.