2017. december 13., szerda

Májgombócos vegyes zöldség leves



Hétköznapi ebédre feldobunk egy kis csirkemájból készült gombócos zöldséglevest. Nagyon tápláló, és finom étel. Ripsz-ropsz elkészül, ha van a hűtőben tartalékolt húsalaplé.Bár enélkül is finom, de azzal biztosan még ízletesebbé tehetjük az ételünket.


Hozzávalók 4 személyre:

  • A májgaluskához:
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 ek. vaj/margarin
  • 80 g csirkemáj (szív nélkül)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb  tojás
  • 1/2 kk. szárított majoránna 
  • só, bors
  • Továbbá:
  • 150 g sárgarépa
  • 200 g cukkini
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 szál fehérzöldség
  • 1 ek. olaj
  • 1,5 liter húsleves alaplé 
  • 150 g zöldborsó (mélyhűtött)
Elkészítése:
  • A hagymát finomra reszeljük. A májat megtisztítjuk az inaktól-hártyáktól, vagyis lekaparjuk. Majd a morzsával és a petrezselyemlevelekkel  együtt összekeverjük. Hozzáadjuk a hagymát, az áttört fokhagymát, a tojást, a majoránnát, a zsemlemorzsát, ízlés szerint sót, borsot, majd 30 percig a hűtőben pihentetjük. 
    2. A zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát hosszúkás batonokra vágjuk. Az újhagymát felkarikázzuk, üvegesre pároljuk az olajban, rádobjuk a sárgarépát és a cukkinit, felöntjük a húslevessel, fedő alatt, mérsékelt tűzön 10 percig forraljuk. Beledobjuk (fagyos állapotban) a zöldborsót, további 10 percig főzzük, végül utánasózzuk, borsozzuk. 
    Vizes kézzel közepes szabályos gombócokat szaggatunk a májas masszából, 8-10 percig főzzük. Tetszés szerinti  zöld fűszerrel vidámít.