2019. augusztus 22., csütörtök

Baszk csirkecomb tésztafészekkel








Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 nagyobb vagy 8 kisebb csirkecomb
  • só, bors
  • 2 nagy fej hagyma
  • 2-4 gerezd fokhagyma
  • 800 g érett paradicsom
  • 4-5 szál bazsalikom
  • 100 g szeletelt, füstölt szalonna (bacon)
  • 1 babérlevél
  • 1/2 dl+1 ek. (classico) olívaolaj
  • 2 dl félszáraz fehérbor
  • 100 g paradicsompüré
  • 1 kk. csípős paprikakrém
  • 1/2 kk. kristálycukor
  • 200 g zöld és fehér tagliatelle (hosszúmetélt) vegyesen
  • 6-8 koktélparadicsom
Elkészítése:
A csirkecombokat megmossuk, bedörzsöljük sóval. A hagymákat és a fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, a hagymákat felkarikázzuk. A paradicsomokat megmossuk, 2 percre forró, majd hideg vízbe dobjuk, meghámozzuk és felszeleteljük. A bazsalikomot leöblítjük, levélkéit lecsipkedjük, néhány kivételével finomra vágjuk. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
2. Kibélelünk a szalonnaszeletekkel egy mélyebb sütőedényt vagy tűzálló tálat, tetejükre sorakoztatjuk a hagymakarikákat (A), és belefektetjük a csirkecombokat. Betakarjuk a paradicsommal (B), meghintjük durvára őrölt borssal, hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket és a babérlevelet, meglocsoljuk 1/2 dl olajjal és a borral, végül lefedjük, és a sütőben puhára pároljuk (kb. 1 óra).
3. Kiemeljük a léből a csirkecombokat, alufóliával/sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk (C), majd a tetejükre fektetjük a főtt szalonnaszeleteket (D), és a sütőben további 15-20 percig, aranybarnára-ropogósra sütjük.
4. Közben a hús levét a paradicsommal és a hagymával együtt lábaskába öntjük (E), a babérlevelet kidobjuk. Botmixerrel sűrű péppé pörgetjük, aztán hozzákeverjük a paradicsompürét (F), a csípős paprikakrémet, a felaprózott bazsalikomot, a cukrot, végül ízlés szerint utánasózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, és jól összeforraljuk. (Ha túl hígnak találjuk a mártást, néhány percig élénk tűzön a kívánt sűrűségűre beforraljuk vagy 1-2 ek. hideg vízzel elkevert rizslisztet adunk hozzá, és 2 percig forraljuk.)
5. Enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, megöntözzük a maradék 1 ek. olívaolajjal, majd nagyobb, lapos tálra (két favillával) több fészket tekerünk-kerekítünk belőle (G). A csirkecombokat nem túl mély tálra fektetjük, bevonjuk a mártással, közéjük ültetetünk néhány tésztafészket, és a félretett bazsalikommal, valamint felezett koktélparadicsomokkal díszítve tálaljuk (a többi tésztát külön tálon kínáljuk). Burgonyapürével vagy -krokettel is mennyei.

Tippek:

Igazi háziasszony-kímélő, finom-könnyű húsétel, amely gyorsan, sőt jó előre elkészíthető: a megpuhult húst levében hagyjuk kihűlni, a szalonnával együtt (lefedett edényben) betesszük a hűtőszekrénybe, és csak másnap sütjük készre. A mártást azonban mindjárt elkészíthetjük, így tálaláskor csak melegíteni kell.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor (amelyet az étel készítéséhez használunk)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése