2018. február 24., szombat

Zelleres burgonyakrémleves húsgombóccal

Rengeteg levesreceptem van, amiket gyűjtöttem a hosszú évek alatt, ez az egyik kedvencem mostanában, ami remek előétel, és mégis egyszerű, bárki eltudja készíteni. Hagyományos alapanyagokból!



Hozzávalók:

50 dkg burgonya
2 szelet zeller
1 szál zeller zöld
1/2 liter zöldségleves
1,5 dl tejszín

őrölt bors
1 evőkanál mustár

A húsgombóchoz:
50 dkg darált serttéshús
1 db tojás
1/2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 kiskanál paprikakrém

őrölt bors
1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítése:
A zellert kevés só sós vízben megfőzzük. A burgonyát kockára vágjuk tisztítás után, és szintén megfőzzük annyi sós vízben amennyi éppen ellepje. A zellert lé nélkül a burgonyához adjuk, majd botmixerrel pürésítjük.

Ezután felöntjük a zöldséglevessel, és fűszerezzük sóval, borssal mustárral, majd a tejszínnel dúsítjuk.A zeller zöldet felaprítva tesszük a leveshez, pár percig főzzük még, de csak 1-2 percig,majd készen is van.

A darált húst keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, az aprított vagy reszelt vöröshagymát, zúzott fokhagymát,és petrezselymet,paprikakrémet,őrölt borsot, sót.Jól összedolgozzuk.Sós vízben vizes kézzel gombócokat formázunk belőle, és kifőzzük.
Tálaláskor a gombócokra merjük a krémlevest.Aki szereti szórja meg zeller zölddel.