2018. november 19., hétfő

Disznótoros káposzta


disznótoros káposzta egy olyan étel, amelynek elkészítésére igaz, hogy ahány ház annyi szokás.
De ami sehol nem maradhat ki belőle az a jó minőségű, friss sertéshús. Bátran használjunk többféle húst az elkészítéshez, ha igazán ízletes toros káposztát szeretnénk. A sertés magasabb zsírtartalmú részeiből válogassunk, a dagadó és a tarja mellett a lapocka is jó választás  lehet.Én az oldalas olyan részéből készítettem, amin a dagadó is rajta volt. Természetesen a jó minőségű füstölt kolbászt sem hagytam ki belőle.Megunhatatlan étel,a magyar konyha egyik jellegzetes étele.Tejföllel meglocsolva kínálom, mert mi így szeretjük.




Mire lesz szükségünk?

60 dkg minőségi sertéshús (dagadó, vagy tarja ajánlott), kettő evőkanál sertészsír (ha lehet, akkor mangalica), 80 dkg savanyú káposzta, 1 nagy fej vöröshagyma, fűszerpaprika, 1 tk paprikakrém,őrölt kömény, majoránna, só és bors,babérlevél 2-3 db.

Hogyan fogjunk hozzá?

Pucoljuk meg a hagymát, majd kockázzuk fel viszonylag egyenletesre. Pirítsuk üvegesre egy nagyobb edényben a sertészsíron, majd aprítsuk fel a húst is nagyjából 3x3 cm -es nagyságúra vágjuk Ha a hagyma lepirult, akkor mehet bele a húskocka. Addig pirítjuk, amíg minden húsunk ki nem fehéredett. A fehéredés első jeleinél adjunk hozzá sót és a borsot ízlés szerint. Ha már minden húsunk fehérre pirult, húzzuk félre az edényt, és várjuk meg, amíg kicsit kihűl a tartalma - nem nagyon, csak hogy már ne sisteregjen, ne rotyogjon.  Adjunk hozzá egy nagyobb kiskanál fűszerpaprikát, és paprikakrémet, nagyon alaposan keverjük el, majd egy kicsit még pirítsunk rajta tovább.
Adjunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje a húsokat (ne többet), majd adjunk hozzá egy kevés őrölt köményt és majoránnát. közepes lángon főzzük, folyamatos kevergetés mellett, amíg a húsok puhák nem lesznek. Ha ez bekövetkezett, adjuk hozzá a kimért savanyú káposztánkat, babért, keverjük addig, amíg egyenletesen piros nem lesz, és erős kevergetés mellett puhára főzzük ezt is.A kolbászt karikára vágjuk, és a végén tesszük a káposztába.tejföllel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése