2020. július 3., péntek

Szűzpecsenye fokhagymás- gyömbéres szilvával


Ez az étel nagyon finom,és nyáron érdemes elkészíteni. Szilvaszezonban pedig kötelező annak aki ennek az ízvilágnak hódol.Mi nagyon kedveljük a gyümölcsös húsokat. 



Hozzávalók

  1. 1 nagy sertésszűz (kb. 60 dkg)
  2. 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
  3. 1 kiskanál mustár
  4. 5 dkg vaj
  5. só a mártáshoz:
  6. 4 db Angelo szilva,ringló, vagy befőtt
  7. 5 dkg vaj
  8. 2 púpozott evőkanál kristálycukor (barna cukor is lehet)
  9. 1 (.5 dl) félszáraz vörösbor
  10. késhegynyi őrölt (vagy apróra tört) szegfűszeg
  11. 2 gerezd fokhagyma
  12. diónyi darab friss gyömbérgyökér
  13. 1 evőkanál étkezési keményítő
  14. só,őrölt fekete bors

Elkészítése:


A húst úgy készítjük elő, ahogyan a bélszínt szokás, vagyis miután hártyáját lefejtettük, őrölt borssal meg mustárral bedörzsöljük és olajjal megkent alufóliába csomagoljuk. Hűtőszekrényben érleljük 1 éjszaka.Ezután a húst szeleteljük,és kissé kiveregetjük.Egy serpenyőben, a megforrósított olajon körös-körül megpirítjuk.kevés vizet öntök alá,és letakarva puhára párolom,majd zsírjára sütöm. Amíg a pecsenye készül, megfőzzük a mártást. A szilvát megmossuk, félbevágva kimagozzuk. Ha befőttből készítjük, akkor a gyümölcsöt lecsöpögtetjük, ezután vágjuk félbe. A vajat egy lábasban fölolvasztjuk, majd barna cukrot egy kicsit megpirítjuk (karamellizáljuk) rajta. A borral fölöntjük, a szegfűszeggel, a zúzott fokhagymával és a meghámozott, lereszelt gyömbérgyökérrel fűszerezzük.
A szilvát hozzáadjuk, 5 percig főzzük. A keményítőt kb. 1 pici hideg vízzel simára keverjük, a szilva boros levét ezzel sűrítjük. Épp csak 1 percig forraljuk, ha túl sűrű lenne, egy kevés vízzel vagy borral hígítjuk. Ha befőttből készítjük, azt főzni már nem kell, elég megforrósítani a kész mártásban. Tálaláskor a húst fölszeleteljük, tányérra rakjuk, és a fokhagymás-gyömbéres szilvamártással körülöntjük. Párolt rizs illik hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése