ZÖLD LENCSE, A FRANCIÁK KEDVence
A kék anthocyanin pigment keveredik a sárgás héjjal, ettől kapja ezt a különleges és egyedi fakózöld színt. Ez az összetevő a vérerek erősödését is szolgálja. Sajnos főzéskor elveszti egyedi színét, és ugyanolyan világosbarnára változik, mint a többi átlagos lencsefajta. (Ez a „cselekedet” nem kimondottan illendő egy lencse-arisztokratához; világos zöld árnyalatában szebben mutatna a fehér porcelánon mint köret és díszítőelem!)
Csaknem 2000 éve, a galloromán korszakban már termesztettek lencsét a Le Puy völgyben. Ezen a lélegzetállító vidéken a lencsemezők 600-1200 méteres tengerszint feletti magasságban húzódnak. Az ültetés március környékén kezdődik, amikor a hőmérséklet már eléri az 5 Celsius-fokot. A zöld lencsének nem kell egyéb, mint jó, nitrogénes talaj, ami bőven adott ezen az ásványokban is gazdag vulkanikus termőföldön. Trágyázásra sincs szükség, mert anélkül is ideális minden körülmény.
A zöld lencse Puy-i lencsének is nevezik, mert kétezer éve termesztik Le Puy környékén. (Ez az első eredet védett francia élelmiszer.) Színe a sötétzöldtől a barnászöldig terjed. Enyhén borsos ízű, a hagyományos fajtáknál kisebb és gömbölyűbb szemű. Áztatás nélkül megpuhul 25 perc alatt. Nem fő szét, így kiváló salátának. Jól illik hozzá a friss kakukkfű.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése