Ezt a süteményt mindenki ismeri,de szeretni akkor fogja, ha elkészíti.Másodszor készítek ilyet,de csak most sikerült szépre.Gyakorlott háziasszonyoknak nem probléma, de kezdők óvatosan álljanak hozzá!Nem olyan vészes, de nem is annyira egyszerű.
Hozzávalók
4 főre
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- késhegynyi szódabikarbóna
- 12 dkg porcukor
- csipet só
- 2 ek kakaópor
- 1 tojássárgája
- 2-3 ek tejföl
- Krém:
- 50 dkg házi túró
- 4 tojás sárgája+ 1 fehérje
- 10 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 db reszelt citromhéj
- 2 ek búzadara
Elkészítése:
A tésztához a lisztet a porcukorral, a kakaóval és a szódabikarbónával összeforgatjuk, majd a vajjal vagy a margarinnal elmorzsoljuk. A tojássárgájával és annyi tejföllel dolgozzuk össze, hogy könnyen kezelhető, rugalmas tészta legyen belőle.Egy őzgerincformát kikenünk, belisztezünk. A tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon akkorára nyújtjuk, hogy az őzgerincformát kényelmesen kibélelhessük vele, és majd a töltelékre is boríthassuk, ehhez kb. 32x27 centisre kell nyújtani. Az őzgerincformát kibéleljük vele úgy, hogy túllógjon az a rész, amit majd visszahajtunk.A töltelékhez a túrót a tojások sárgájával, a kétféle cukorral, a citromhéjjal és a búzadarával kikeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, könnyed mozdulatokkal az előzőekbe forgatjuk. Ezt a masszát a tésztával bélelt formába simítjuk, majd a túllógó tésztát ráhajtjuk. Megszurkáljuk villával.Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 175 °C) kb.40 percig sütjük, elkészültét a közepébe szúrt tűvel ellenőrizhetjük. A formában hagyjuk, amíg teljesen ki nem hűl.Ezután tálra borítjuk, és hűtőszekrénybe tesszük, hogy egy kicsit megdermedjen.A mázhoz valókat egy kisebb lábasban kevergetve addig melegítjük, míg a cukor és a vaj (margarin) felolvad benne. A túrós őzgerincet ezzel egyenletesen bevonjuk, és visszatesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen.Tálaláskor forró vízbe mártott késsel kb.ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése