2015. február 17., kedd

Őszibarack süti



A hagyományos barackos desszert, megannyi falusi lakodalom gyakori sütije.






Hozzávalók

30 dkg cukor
25 dkg vaj
2 db tojássárga
2 dl tej
75 dkg liszt
0.5 csomag sütőpor
A töltelékhez:
4 dl tej
15 dkg dió
20 dkg cukor
kevés rum
A díszítéshez:
vérnarancs-aroma
porcukor
zöld marcipán
szegfűszeg



Elkészítés módja

A tésztát géppel bedagasszuk, majd addig pihentetjük, amíg a diótölteléket elkészítjük a hozzávalókból. Ezután a tésztából dió nagyságú golyókat formázunk, és a tepsibe rakjuk egymástól kellő távolságba, hogy sülés közben össze ne érjenek. Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük, világos színűre. Ha kihűlt a tészta, félbevágjuk, karalábévájóval a közepét kivesszük, helyes kerek formájú legyen. Ebbe kerül a töltelék, de a tésztamaradékokból a diótöltelékbe is keverünk. A töltelék inkább lágyabb, de formázható legyen. Kettőt összeragasztunk, és tálcára tesszük. Másnap folytatjuk, mert addigra megköt a barackunk a tölteléktől. Vérnarancs-aromába mártjuk, majd porcukorba, többször is. Szegfűszeggel fogatjuk a marcipánleveleket a vájatba, hogy megtartsa őket. Tálcán kínáljuk.

Mézes puncsos.



Hozzávalók

25 dkg liszt
1 db tojás
8 dkg porcukor
2 evőkanál méz
2 evőkanál tej
5 dkg puha vaj
1 kávéskanál szalalkáli
A krémhez:
3 csomag puncsos pudingpor
7 dl tej
rum
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
rum aroma
A piskóta mártogatásához:
2 dl presszókávé
20 dkg babapiskóta
A mázhoz:
20 dkg porcukor
3 evőkanál málnalé vagy piros színezék
1 teáskanál citromlé
2 evőkanál olvasztott vaj



Elkészítés módja

A tészta hozzávalóiból 2 db 20 x 30 cm-es lapot sütünk. A krémet elkészítjük, míg hűl a tészta. A tejet a pudinggal, fele cukorral sűrűre főzzük, a másik felét a vajjal habosra keverjük, és ha a puding kihűlt, a két elegyet a rum hozzáadásával krémes állagúvá keverjük. A tésztára kenjük a fele krémet, a babapiskótákat egyenként belemártogatjuk a kávé-rum keverékébe, és sorban rárakjuk a krémre. A tetejére a krém másik felét kenjük, majd ráhelyezzük a második piskótalapot. Lenyomjuk, és hűtőbe tesszük, amíg a mázat kikeverjük. A cukrot a színezékkel és a citromlével jól összekeverjük, és végül hozzáadjuk az olvasztott vajat. Kivesszük a hűtőből a sütit, és ráöntjük a mázat, majd kenőkéssel eligazítjuk. Hamar megköt, ezért gyorsan kell dolgozni vele. Hűtőben tartjuk tálalásig, 2 óra múlva fogyasztható.

Habsipkás szőlős kocka.







Hozzávalók

1.5 dl tej
10 dkg porcukor
14 dkg vaj
4 db tojássárgája
28 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
25 dkg csemegeszőlő
A habsipkához:
4 db tojásfehérje
5 dkg cukor
5 dkg porcukor
A szóráshoz:
1 evőkanál - 5 dkg kókuszreszelék



Elkészítés módja

Langyosítsuk meg a tejet, keverjük ki a vajat a cukorral, majd tegyük hozzá a tojássárgákat, és a langyos tejjel keverjük tovább. Ezután adjuk hozzá a lisztet és a sütőport, géppel jól keverjük ki. A szőlőt tisztítsuk meg. Simítsuk a tésztát egy kivajazott, lisztezett tepsibe - 20x30-as méretűbe -, majd rendezzük el rajta a szőlőszemeket. Süssük a süteményt előmelegített sütőben 20 percig 160 fokon. A tojásfehérjét kemény habbá keverjük a cukorral, és adjuk hozzá a kókuszreszeléket. Töltsük a habot egy habzsákba, és nyomjunk kis halmokat az elősütött sütire, majd szórjuk meg porcukorral. Süssük készre 150 fokon 20 perc alatt, vagy amíg a tojáshab aranybarna nem lessz. Kockára szeletelve kínáljuk.

Pinjacolada-Pavlova torta.




Hozzávalók

3 tojásfehérje

19 dkg cukor
0.5 teáskanál étkezési keményítő
0.5 teáskanál borecet
2 dkg kókuszreszelék
A töltelékhez:
1 doboz ananászbefőtt
25 dkg mascarpone krémsajt
3 evőkanál porcukor
1 dl kókusztej



Elkészítés módja

A tojásfehérjét a cukorral 20 perc alatt verjük keményre, majd a sót, borecet is adjuk hozzá. Ha kész, laza mozdulatokkal keverjük bele a kókuszreszeléket. Rajzoljunk egy zsírpapírra 20 cm-es átmérőjű kört, amivel egy tepsit kibélelünk. Ha van két sütőtepsink, akkor két kört készítsük, mert így kisüthetjük egyszerre mind a két lapot. A masszát osszuk ketté, és az egyiket kenőkéssel kenjük el a köralakba, majd a másikat szedjük sima csöves zsákba, és nyomjunk rá kúpokat. Ez lesz a tető. Süssük ki mindkettőt 150 fokon 40 perc alatt. Légkeverésesben az alsó sütés is legyen bekapcsolva, és középre tegyük a tepsiket. Az ananászt csepegtessük le, ha lehetséges kockázzuk fel, ha körszeleteset kaptunk. Friss ananásszal is dolgozhatunk, ha elég érett az ananász, akkor tökéletes. Keverjük habosra a krémsajtot a cukorral és a kókusztejjel. Kenjük a krémet a kihűlt sima tortakorongra, és rakjuk meg ananászkockákkal. Fedjük be a tetejét a habcsóklappal. Szórjuk meg porcukorral, és hűtsük be tálalásig.

2015. február 16., hétfő

Lazac pirított gombával,póréval,és párolt zellerszárral.



Sajnos a fotó nem lett tökéletes,de az új fényképezővel még gyakorolnom kell sokat,hogy elfogadhatóak legyenek az ételeim.Az íze a halnak,és a zöldségeknek azomban tökéletes harmóniában voltak.Régi gasztromagazinból lestem ki,nagyon megtetszett az egyszerűsége.Gyorsan elkészül,ha megvan hozzá  minden idehaza a kamránkban,vagy hűtőnkben.

Hozzávalók:

40 dkg friss lazacfilé,
3 szál angol szárzeller,
20 dkg csiperkegomba,
1 szál póréhagyma,
só, bors frissen őrölve,vaj a sütéshez 3 evőkanállal.
1 kisebb biocitrom,
A körethez törtkrumpli vajjal,és sóval,meg 1 dl tejszínnel kikeverve.

Elkészítése:

A lazacot az esetleges szálkáktól megszabadítom,egy csipesz segítségével,majd a bőrét leválasztom,és elteszem mélyhűtőbe,mert legközelebbre jó lessz egy halleves alaphoz.4 szeletbe vágom,és előveszek egy serpenyőt.Vajat hevítek benne,és ráteszem a halat.Mindkét oldalát 4-4 percig sütöm, sózom borsozom, majd kiszedem és meleg helyen tartom.

Vajat hevítünk felszeleteljük a gombát, és lepirítjuk rajta,majd félretesszük.A zellerszárat daraboljuk fel,és pároljuk meg.A pórét karikázzuk fel, és a maradék vajon aranybarnára pirítsuk sózzuk,borsozzuk.Tálaljuk a zöldségekkel és a burgonyapürével a halat.Citrommal diszítjük.

2015. február 15., vasárnap

Narancsos álom.

Először a családban kínáltak meg ezzel a sütivel,és nagyon ízlett,bár nem egészen így készítették,de el sem tudtam képzelni milyen a narancs fagyasztva.Valaki rostos narancslével készíti azt halottam,de szerintem így jó, ahogy van.Feltétlenül kezeletlen narancsot használjunk,és ne legyen vastag a héja.






Hozzávalók a tésztához:

25 dkg liszt,
20 dkg cukor,
4 tojás,
2 dl tejszín
4 ek olaj,
1 bionarancs héja reszelve,
1 csomag sütőpor.

A krémhez:

2 db fagyasztott bionarancs,
2 ek baracklekvár,
1 dl narancslikőr (opcionális)
15 dkg cukor,
1,5 dl víz,

Elkészítés módja:

Habosra keverjük géppel a tojásokat a cukorral.A lisztbe keverjük a sútőport,narancshéjat, majd az olajjal együtt a tojásos masszához adjuk.Végül a tejszínt,és jól keverjük ki a krémet habosra.Kibélelünk egy sütőtepsit sütőpapírral, beleöntjük a masszát és előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.
A kihűlt tésztát 2/3-1/3 arányban elvágjuk.A kisebbik felét egy keverőedénybe morzsoljuk.Erre alkalmas az aprítógép.Felforraljuk a vizet a cukorral,hozzáadjuk a lekvárt és hagyjuk kihűlni.
A narancsot elővesszük a mélyhűtőből és lereszeljük mind a kettőt.Az aprító edényébe tesszük a tésztához,és a szirupot is ráöntjük.Jól összekeverjük pépesre a géppel..Ezután rákenjük a tésztára,melyet előtte egy kis narancslikőrrel meglocsoltuk,és ettől lessz pikáns a sütink.Eligazítjuk egy kenőkéssel a tetejét végül olvasztott , kissé olajjal higított csokoládéval bevonjuk.Hűtőbe dermesztjük.Szép egyenletesen vágjuk fel éles vizes késsel kockákra.

40 perc alatt elkészül 4-6 főre elég.

Marcipános pudingos Charlotte.



















Hozzávalók:
  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál víz
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
A krémhez:
  • 15 dkg mascarpone krémsajt
  • 15 dkg túró
  • 1 csomag vaníliáspuding,
  • 4 dl tej,
  • 2 ek cukor,
  • 1 csomag Dr Oetkeres instant reszelt citromhéj
  • 1 teáskanál  őrölt vanília
  • Ezenkívül még szederlekvár 5 evőkanállal,és 25 dkg natúr marcipán,
  • Egy jénai tál félgömbalakú 2 literes.

A tojások fehérjét a cukorral robotgép segítségével kemény habbá verjük, a sárgákat kézi habverővel kicsit kihabosítjuk, majd óvatosan belekeverjük a tojások fehérjét. Ezután a sütőporos lisztet fakanállal apránként hozzáadjuk. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokon készre sütjük. A megsült piskótát még melegen szederlekvárral megkenjük, és a marcipánt kinyújtjuk vékonyra két fólia között.Ráterítjük a lekváros piskótára,és a leleső részt levágjuk.Abból lesz a rózsadísz a tetejére, és feltekerjük a piskótával együtt jó szorosra.Vizes késsel felszeleteljük, 1-1,5 cm vastagra.
Közben a tejben elkeverjük a cukrot,és pudingport,majd sűrűre főzzük álandóan kevergetve.hagyjuk jól kihűlni.Ha ez megtörtént az a jó,ha darabos lessz,ugyanis így keverjük a krémhez hozzá.Úgy mutat,ha látszanak benne a finom pudingos darabkák.Arra azért ügyeljünk,hogy túl keményre ne főzzük a pudingot,csak éppen hogy keverés közben kihűtve finom darabos puha maradjon.A többi krémhez hozzákeverjük a krémsajtttal túróval,és ízesítőkkel.
Egy közepes, kerek jénai mély tál alját fóliával kibéleljük. A piskótákat körberakjuk először az alját, majd az oldalát a tortaformának. Beleöntjük a krémet a formába.A tetejét befedjük a maradékkal.Ráhajtjuk a fóliát, egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Tálaláskor kiborítjuk a formából. Úgy szeleteljük, mint a tortát.Diszítjük marcipánrózsával a csúcsát.


2015. február 14., szombat

Toszkán fehérbableves prosciuttóval




Hozzávalók:


2 tk olivaolaj,
5 dkg apróra vágott sonka ( prosciutto),
1 közepes méretű apróra vágott vöröshagyma,
3 szál apróra vágott szárzeller,
2 szál sárgarépa,
1 gerezd zúzott fokhagyma,
50 dkg főtt fehérbab konzerv,
2 babérlevél,
1 liter csirkehúsalaplé,
5 dl víz,
2 ek apróra vágott friss ptrezselyem,
2 ek sherry ( opcionális ).
1 késhegynyi őrölt feketebors.


Elkészítés módja:

Hevítünk olajat egy nagy fazékban közepes lángon.
Adjuk hozzá a sonkát, és pirítsuk 2 percig.Ezután mehet bele a hagyma, a zellerszár, a répa, fokhagyma, és pirítsuk további 2 percig.Adjuk hozzá a vizet, a babot, a babért és a húslevest,majd forraljuk fel. Félig fedjük le, és kis lángon fózzük 20 percig. Ezután adjuk hozzá a petrezselymet, a sheryt, ízesítsük a borssal, és még 1 percig főzzük.Tálalás előtt együk ki belőle a babért.

Csokis kókuszos kocka.

A második sütemény a Pisztáciás kókusztorta leírásánál szerepel a kókuzos tészta,aminek a másik feléből készül ez a finom kókuszos kocka. Emlékeztetőül leírom azért a tészta receptjét.










Hozzávalók:

A tésztához:
4db tojás,
12,5 dkg kristálycukor,
6 dkg liszt,
1/2 csomag sütőpor,1 tk vanília aroma,
6 dkg kókuszreszelék,

A bevonathoz 30 dkg tortabevonó massza,
4 ek olaj,
10 dkg kókuszreszelék.



Az Elkészítése:
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a tojások sárgáját a cukor 3/4 részével robotgéppel habosra keverjük,és vanília aromát 1 ek öntsünk hozzá.A tojásfehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral.A liszthez adjuk a kókuszreszeléket.és a sütőport.Felét a fehérjahabnak tegyük a sárgájához,és keverjük el óvatosan a fele lisztes-kókuszos keverékkel.Ezután a másikfele habot,és a másik fele lisztes keverékkel óvatosan keverjük össze egy keverőlapáttal.A formába öntsük bele,és egyengessük el a tésztát.Előmelegített sütőben süssük165 fokon 30 percig.Szép aranysárgára sül,de tegyünk tűpróbát.
A csokoládét vízgőz felett az olajjal felolvasztjuk,majd ha kellően híg,akkor jó.A tésztát 4x4 cm-es kockákra vágjuk fel.Egyenként fogpiszkáló segítségével belemártjuk a csokoládéba,és utána a kókuszreszelékbe.Tálcára rakjuk,és ha végaztünk minddel,akkor 10 percre tegyük a hűtőbe dermedni.nagyon finom állagú sütemény,és nem az a  szokványos mézes,vagy piskóta alapú.



Pisztáciás kókusztorta.




Ez a csodásan szép,és elegáns torta nagyon szépen mutat minden ünnepi asztalon.Akár házassági évforduló,akár születésnap,vagy karácsony,mindíg sikere lessz.







Hozzávalók:  

A tésztához:
8 db tojás,
25 dkg kristálycukor,
12 dkg liszt,
1 csomag sütőpor,1 ek vanília aroma,
12 dkg kókuszreszelék,
Egy 26x26 cm átmérőjű forma,vagy acélkeret (Ez ebben készült).

A krémhez:

8 tojás,8 ek cukor,10 dkg kókuszreszelék,10 dkg puha vaj,5 dkg natúr pisztácia,vagy mandula.

5 dkg étkezési keményítő,

A bevonat:
2,5 dl
Oké! habmester tejszín, 3 dkg pisztácia őrölve.

Elkészítése:


A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a tojások sárgáját a cukor 3/4 részével robotgéppel habosra keverjük,és vanília aromát 1 ek öntsünk hozzá.A tojásfehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral.A liszthez adjuk a kókuszreszeléket.és a sütőport.Felét a fehérjahabnak tegyük a sárgájához,és keverjük el óvatosan a fele lisztes-kókuszos keverékkel.Ezután a másikfele habot,és a másik fele lisztes keverékkel óvatosan keverjük össze egy keverőlapáttal.A formába öntsük bele,és egyengessük el a tésztát.Előmelegített sütőben süssük165 fokon 30 percig.Szép aranysárgára sül,de tegyünk tűpróbát.Közben a krémhez a tojások sárgáját a cukorral és a keményítővel habosra keverjük.Hozzáadjuk a kókuszreszeléket,és az  őrölt pisztáciát.
Az edényt vízgőzbe tesszük, és a masszát addig folyamatosan keverjük, amíg besűrűsödik.Levesszük a gőzről hagyjuk kicsit hűlni,majd hozzáadjuk a vajat,és kihűtjük időnkénti keverés mellett.
A megsült tésztát megfelezve ketté vágjuk,és félretesszük.Az egyik lapot  kettávágjuk,és a kihűlt lehűtött krémmel megtöltjük.A másik lapból készülhet másik két finomság, a Kókuszos - csokis  kocka,és a Karibi kókuszgolyók csokoládé öntettel.Ezek itt a blogomban megtalálhatók.Egymásra feketetjük a lapokat,és megkenjük kívül is a krémmel.Ezután a tejszínhabot felverjük jó keményre,és szintén bevonjuk a tortát,majd habrózsákkal,és csokidísszel tarkítjuk. Végül megszórjuk pisztáciával.Jól behűtve kínáljuk.


2015. február 11., szerda

Pandúrleves jászsági módra

Ízutazásaim során találtam rá erre a nagyszerű, kiadós ízletes levesre, melyet kevesen készítenek mostanában, de nagyon megéri megkóstolni, és rögtön megszeretjük.




Hozzávalók:

1 ek sertészsír

1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
30 dkg marhahús
csipetnyi fűszerpaprika
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 l húslevesalap
2 szál sárgarépa
1/2 zellergumó
1 marék gomba
1 dl tejföl
3 cl tárkonyecet
20 dkg sertés agyvelő
1 ek mustár
1-1 kis csokor kapor,és majoránna

Elkészítése:


A kevés zsíron megpirítjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a szintén finomra vágott fokhagymát,majd utána a felkockázott marhahúst. Megszórjuk egy kevés fűszerpaprikával, ízesítsük egy fél paprikával,és paradicsommal, jól elkeverjük, majd egy kevés húslevessel felöntjük. Fedő alatt egy órát pároljuk, majd beletesszük a kockára vágott zöldségeket,: a zellergumót, a fehérrépát,meg a sárgarépát. Egy marék cikkekre vágott gombát is belerakunk. Felöntjük a húslevessel, s mikor felforrt, beletesszük a maradék paprikát, és paradicsomot, a tejfölt, a tárkonyecetet, egy nagy evőkanál mustárt, megszórjuk friss kaporral, és majoránnával. Az utolsó 2 percben adjuk hozzá a tisztított velőt, és azzal még egyszer összeforraljuk.