2015. január 23., péntek

Szűzpecsenye Wellington módra.







Hozzávalók:
40 dkg sertésszűz.
1 kávéskanál só
1 késhegynyi bors (frissen őrölt)
1 ek sertészsír
1 csomag leveles tészta
30 dkg csiperkegomba
40 dkg vöröshagyma (aprított)
1 kávéskanál só
bors ízlés szerint
1 csokor petrezselyem
1 db tojássárgája (a kenéshez)
1 teáskanál mustár
1 ek olívaolaj


Elkészítés:
A húst előkészítjük, lehártyázzuk, és minden felesleges inaktól megszabadítjuk. A két végét levágjuk, hogy egyenletesen vastag legyen a hús.
Serpenyőbe zsírt forrósítunk. Az edény akkora legyen, hogy kényelmesen elférjen a hús benne. A húst sózzuk, borsozzuk. Mindkét oldalára kérget sütünk. Éles késsel még véletlenül se szúrjuk meg. Használjunk hozzá csipeszt. Pár perc múlva kenjük be mustárral, és fóliába csomagolva tegyük félre, amíg elkészítjük a gombakérget.
Ehhez vágjuk a hagymát, kevés olajon pirítsuk meg, tegyük rá az aprított gombát, fűszerezzük, majd addig süssük, míg a levét el nem főtte. Botmixerrel pürésítsük. Tegyük bele a petrezselyemzöldet.
A vajas leveles tésztát kiterítjük, és téglalap alakúra nyújtjuk. Akkora legyen, hogy a hús beleférjen kényelmesen. A közepére kenjük a gombakrémet, és ráfektetjük a húst. Jól becsomagoljuk szorosra, majd a széleit behajtjuk.
A maradék tésztából díszítést készítünk úgy, hogy bekenjük tojássárgával a tésztát, és rárakjuk a rácsokat és kis pomponokat.
Átkenjük még egyszer tojássárgával, és zsírpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, vagy már azon is elkészíthetjük.
200 fokos előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük. Ha kissé meghűlt, éles késsel szeletelve, burgonyakörettel tálaljuk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: hőlégkeveréses

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése