2015. július 2., csütörtök

Joghurtos mentás fávabableves

Szerte a világon rengeteg néven ismerik a latinul Vicia faba névvel illetett babfajtát. Manapság lóbabnak  szokás emlegetni.Ezeket nyár közepén szedik még fiatal zsenge korában.A fávababok hüvelye színes termést rejt, a zöldtől a lilán át a barnáig mindenféle árnyalatban megtalálható.Nálam zöld színű terem óriási nagyra megnő, nagyon szereti a vizet.Száraz időben rengeteget kell locsolni.Mélyhűtőbe teszem a sok finom babot bő terméskor.Salátákhoz, curryhez, esetleg köretként is használhatjuk, például bárány mellé  meglocsolva egy kis olívaolajjal. A friss fávababnak nem kell sok főzési idő.Íme egy remek leves,amit nyáron örömmel fogyaszthatunk.



Hozzávalók:

35 dkg fávabab (lóbab)
10 dkg sűrű eredeti görög joghurt
1 liter zöldségalaplé
1 db angol zeller
2 ek rizs
2,5 dkg vaj
1 szál kakukkfű
1 marék friss menta
só,bors

Elkészítése:

A lóbabot az aprított szárzellert, és rizst vajon megfuttatjuk,majd megfőzzük az alaplében a fűszerekkel.Ezután turmixoljuk,majd átszűrjük, hogy a lóbab héja ne kerüljön a krémes levesünkbe.Joghurttal dúsítjuk,és mentával ízesítjük.