2015. december 5., szombat

Mézes áfonyás béles.

Azt gondolom, nem mindenki van, aki szereti a mézes sütiket.
Lehet hogy tévedek, és én kivételes egyén vagyok. Ezek közé tartozom én is. Még nem gondolkoztam azon, vajon mi az oka, de az émelygés kap el a méz láttán. Gyerekkoromban úgy 4 évesre emlékszem vissza ( Akkoriban váltak el a szüleim), az édesapám méhészkedett. Akkoriban a lépesmézet nagyon szerettem. Alig vártam, hogy kivegye a kaptárból,és belenyalhassak. Hát ez lett az eredménye, mára már nem vagyok oda érte. Ezt a bélest Gasztromagazinból néztem ki, és csak azért került rá a választásom, mivel áfonyát tartalmaz, illetve lekvárt. Ez a nemes ínycsiklandó gyümölcs pedig az én legjobban szeretett gyümölcsöm.A sti íze állítólag finom lett,mások döntötték el helyettem,ezért érdemes kipróbálni.







Hozzávalók

1 db tojás
10 dkg porcukor
1 csipet só
5 dkg vaj
1 evőkanál méz
1/2 tk szódabikarbóna
30 dkg finomliszt
1 ek citromlé
1 tk vanília aroma

A töltelékhez:
5 dl tej
10 dkg búzadara
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
10dkg áfonyalekvár
porcukor a tetejére

ELKÉSZÍTÉSE:
A tészta hozzávalóit a robotgép táljába öntjük,és a dagasztókar segítségével sima tésztává dolgozzuk.
 A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, egyenként frissentartó fóliába tekerjük, és szobahőmérsékleten körülbelül fél órát pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 165 °C-ra. Kevés lisztet használva 1,5- 2 mm vastagságú téglalapra nyújtjuk a tésztát, 30x20 nagyságúra. Egyenként, vagy ha légkeveréses a sütőnk, akkor kettesével, külön sütőtepsibe körülbelül 8 perc alatt kisütjük.

Amíg a kisült lapok hűlnek, elkészítjük a krémet.

A vajat a porcukorral és egy csipet sóval kihabosítjuk, majd belekeverjük a kihűlt tejbegrízt. Az első lapra rákenjük a grízes krém felét. Erre jön a második lap, amin egyenletesen eloszlatjuk a házi áfonyalekvárt. A harmadik lapra a grízes krém másik felét kenjük, majd rátesszük a negyedik lapot.

Alufóliával letakarva legalább 1 estét hűtőben pihentetjük, de 2 naposan az igazi.Porcukorral megszórhatjuk.Éles késsel szeleteljük fel.