2016. május 18., szerda

Citromos napsugárszelet.


 Szükségtelen ehhez a süteményhez a tojássárgája. Nagyszerű módja annak, mire használjuk a maradék tojásfehérjénket ha netán sok van,mint nekem például,mert a mélyhűtőben is eláll több hónapon keresztül. Ez a citromos sütemény lett az utóbbi időben nagy kedvenc. Igazán kifinomult íze van kellemesen pikáns a citromaromától, és persze a friss citromtól. Érdemes jóminőségű Dr Oetkeres aromát használni hozzá ha lehetséges, mert akármilyen nem azt az ízt hozza ki belőle. Nem túl költséges édesség, és elvarázsolhatjuk vele családunkat, és vendégeinket!













Hozzávalók a tésztához:

5 tojásfehérje
10 dkg cukor
10 dkg tisztított őrölt mandula
egy lime citromleve, és héja
vagy
1 csomag Dr Oetker instant citromhéj
3 evőkanál liszt
1 teáskanál sütőpor

Krém:

25 dkg Rama vajasíz
4 dl tej
1 ek kristálycukor
1 csomag Dr Oetker fehércsokis ízű pudingpor
20 dkg porcukor
1 fiola Dr Oetker citromaroma

A tetejére:

4  dl habtejszín
1 tasak habfix
10 dkg kandírozott narancshéj (még jobb a sajátkészítésű)
3 dkg őrölt, vagy darabolt zöld Brontei pisztácia

Az elkészítés módja:
A tojásfehérjéből kemény habot verünk egy robotgépppel, majd ha kissé felverődött a cukrot is hozzáadjuk és a  citromlét is. A lisztet, a mandulát, a citromhéját és a sütőport elvegyítjük, majd a habhoz adjuk.Ezt már egy külön tálban keverőlapáttal óvatosan elkeverjük. A tésztát csomagolópapírral bélelt sütőlapra öntjük, elkenjük egy kenőkéssel, és 170 fokon légkeverésesben 8 perc alatt készre  sütjük. Ha kihűlt a tészta lehúzzuk róla a papírt, és átfordítjuk a papírt, és alapot is egy tálcára helyezzük.

 Elkészítjük a krémet:
 : 3 dl tejet az 1 ek cukorral felmelegítünk, a maradék 1 dl tejet keverjük el a pudingporral. Mikor a tej felforrt, hozzáöntjük pudingot,és sűrűre főzzük,álandó keverés mellett, levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.Közben kevergessük át, ne bőrösödjön be. A vajat a porcukorral habosra keverjük, citromaromával ízesítjük, majd a lehűtött krémet hozzákanalazzuk és kihabosítjuk. A kihűtött tésztára kenjük. A tejszínből habot verünk robottal a  habfixálóval, majd a krém tetejére egyenletesen elkenjük. Egy villa segítségével hullámokat húzunk a tetejére hogy díszesebb legyen. Csíkokra vágott kandírozott narancshéjjal felváltva egymás mellé, vagy ahogy tetszik
őrölt zöld pisztáciával diszítjük. Jól behűtjük,és hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése