2017. április 24., hétfő

Tiramisu szelet



A Tiramisut mindenféle formában imádom. Olyan sokféle változatban készül, hogy már sorolni is nehéz lenne. Ezt a változatot egyik kedvenc Gasztro újságomban  találtam, és azonnal elkészítettem. Nem egészen az alapján, de a változtatás ugye nem árt neki. A piskóta vastagabb lett nem tökéletes, ugyanis soknak találom a tojás mennyiségét ekkora sütőlemezre.4 tojás bőven elég egy sütőlemezre, és kettévágjuk. Ha viszont nagyobb lemezünk van, vagy kettőt szeretnénk sütni, akkor vegyük ketté a piskóta masszáját, és kettőt süssünk belőle. Kövessük a recept adagjait.Úgy bizonyára több is lesz.







A piskóta
hozzávalói:

2,5  dkg sötét kakaópor + a díszítéshez
6 db tojás
12 dkg cukor
12 dkg liszt
1 sütőpor
1 ek víz

A krémhez:


50 dkg mascarpone krémsajt

1 csomag amaretto pudingpor 
5 dl tej
5 dkg cukor
4 dl chéf habtejszín
1 csomag habfixáló
1 csomag zselatin instant (A meleg pudinghoz keverhető)
az Aldiban kapható
6 lapnak megfelelő
1  evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás porcukor

A krémbe 20 dkg babapiskóta


Sziruphoz:

2 dl presso kávé
1 ek rum
1 tk mandulalikőr, vagy aroma

Elkészítése:


A szirup hozzávalóit összekeverjük melegen, és félretesszük.
A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet.
A masszából kb. 30x40-es, sütőpapírral bélelt tepsibe kettő darab lapot kenünk, 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük egyenként 8-10 perc alatt.
Miután kihűlt, lehúzzuk róla a papírt. A krémhez felforralunk 3 dl tejet a cukorral, majd besűrítjük a maradék 1 dl tejben elkevert amaretto pudinggal. Hozzákeverjük még melegen a zselatinport, és jól kikeverjük.
Kihűtjük, majd kihabosítjuk a mascarpónéval, hozzákeverjük a habbá vert tejszínt, a habfixálóval.
Az egyik piskótalapot magas peremű tepsibe tesszük, rákenjük a krém felét, majd rárétegezzük a kávés szirupba mártott babapiskóta felét.Utána a másik fele krémmel betakarjuk, és annyi krémet hagyjunk, amivel a tetejét megkenjük. Hűtőbe tesszük, és meghintjük a tetejét kakaóporral. Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük, majd forró vízbe mártott késsel szeleteljük kockára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése