2017. szeptember 15., péntek

Hürrem szultána pilafja

Fejedelmi köret, fahéjas, mazsolás rizs. A Szulejmán sorozatból tudhatjuk, hogy Hürrem szultánának bizony jó ízlése volt.




Hozzávaló
2 vizespohár rizs
4 vizespohár hús vagy csirkehúsleves
25 gr vaj (1 török kávéscsészényi olivaolajat is használhat)

1 közepes méretű hagyma
2 db csirkemell (200-250 gr
1 török kávéscsészényi hámozott mandul
1 vizespohár főtt, friss zöldborsó (konzerv zöldborsót is használhat)
1 teáskanál só, feketebors
1 teáskanál szegfűbors
mazsola

ha van 1 teáskanál kurkuma

kapor

Elkészítése
A rizst, 2 tk. só hozzáadásával, vízben legkevesebb 30 percig pihentes
A mazsolákat 2 vizespohár langyos vízbe téve pihentesse.
A csirkemellet aprítsa fel. A hagymákat hámozza meg és apróra aprítsa fel.

Az olívaolajat egy széles teflon serpenyőben melegítse fel és a mandula hozzáadása után 1-2 percig addig pirítsa, amíg enyhe sárga színt nem kap.
Tegye a tetejére az apróra vágott hagymákat és fakanállal kevergetve 3-4 percig pirítsa tovább. Aztán a csirkemellet is adja hozzá
Miután a rizst jól megmosta és leszűrte,  adja hozzá a megpirult hagymákhoz és csirkemellhez. Közepes lángon, fakanállal folyamatosan kevergetve a hozzávalókat további 5-6 percig piríts
Adja hozzá a levétől leszűrt mazsolát és 3 vizespohár meleg vizet, süvegcukrot, sót, fekete borsot, fahéjat, borsót, szegfűborsot és közepes lángon a piláf levének elpárolgásáig főzz
Amikor a leve alaposan elforrt, nyissa fel a fedőt és miután fahéjjal, apróra vágott kaporral megszórta, a piláfot alacsony lángon további 2-3 percig főzze, majd vegye le a tűzről. Legkevesebb 15-20 perc pihentetés után, fakanállal alulról felfelé keverje meg és tálalja.