2017. szeptember 17., vasárnap

Körtés csokoládétorta karamellöntettel


Igazi őszi hangulatot áraszt ez a körtés édesség, mellyel megleptem családom tagjait egyik  vasárnap délután. Igazán meghittebbé varázsolja az összejöveteleket!




Hozzávalóik 8 szelethez

6-7 db vilmoskörte apróbbacskák
4 dl száraz fehérbor
10 dkg barna nádcukor

A tésztához:

8 db tojás
20 dkg cukor
1 csipet só
15 dkg liszt
5 dkg kakaópor
40 g étkezési keményítő
1 ek sütőpor

vaj, a formához és kevés liszt

A karamellhez:

10 dkg vaj
15 dkg nádcukor
75 g juharszirup
1,5 dl tejszín

A krémhez:

2,5 dl habtejszín
1 tasak habfixáló
25 dkg mascarpone
50 g vaníliás cukor
1 ek citromlé


Elkészítése:

1. Az öntethez keverjük simára a hozzávalókat, és egy lábasba kis lángon kevergetve főzzük amíg krémes állagú nem lesz.
2. A körtéket mossuk és hámozzuk meg a szárukat hagyjuk rajtuk.Távolítsuk el a magházukat úgy, hogy a körték egészben maradjanak. A fehérbort és a porcukrot kezdjük el melegíteni egy kisebb lábasban, tegyük bele a körtéket
és 10 perc alatt pároljuk meg.
3. A tésztához válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét verjük kemény habbá a cukorral, és csipet sóval. A lisztet vegyítsük el a kakaóporral, a keményítővel, és a sütőporral, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját, és végül forgassuk bele a fehérjehabot. is. 
4. A tésztát kivajazott -lisztezett kb 26 cm-es kapcsos tortaformába és süssük meg 180 fokon 30 perc alatt. Ha kész vegyük ki a sütőből , és hagyjuk kihűlni.
5. A krémhez a tejszínt verjük kemény habbá a fixálóval.
A mascarponét keverjük simára a vaníliás cukorral és a citromlével, majd forgassuk bele a tejszínhabot.A krémet öntsük a félbevágott tortalapra, és kenjük el egyenletesen.Tegyük rá a másik lapot, és nyomkodjuk le. A karamellát csorgassuk rá, és díszítsük a megpárolt körtékkel.