2017. szeptember 17., vasárnap

Kacsatöpörtyűs partipogácsa



Tepertő vagy töpörtyű, teljesen mindegy, mert mindegyik helyesen van írva, és tájjárás szerint alkalmazzuk mi magyarok. Nekem a töpörtyű tetszik jobban, de városban a kifinomult emberek affektálnak, ( más szóval kényeskedik)és inkább így ejtik:  tepertő.Legyen mindenkinek kedvére!





 

Hozzávalók:

20 dkg darált kacsatepertő töpörtyűkrém
 10 dkg margarin
 2 darab tojás 
0,5 kg liszt 
3 dl tejföl 
 2 dl tej
2,5 dkg élesztő
  1 evőkanál só 
bors ízlés szerint
3  dkg mandulapehely a tetejére de elhagyható

 A kenéshez:

1 db tojás

 Elkészítés :

 A  margarint 2 tojással és a sóval, borssal  keverünk, majd a liszttel, tejföllel, a langyos tejben megfuttatott élesztővel és 10 dekagramm ledarált töpörtyűvel lágy tésztává dagasztunk. 1 órát pihentetjük. Majd kinyújtjuk és a megmaradt 10 dekagramm ledarált kacsatöpörtyű felével megkenjük. Összehajtogatjuk a tésztát és még egyszer ezt megismételjük. 2 cm vastagra nyújtjuk.Tetszőlegesen beirdaljuk a tetejét és  kicsi szaggatóval kiszaggatjuk. Kevés, felvert tojással megkenjük és sütés előtt a tepsin 20 percig pihentetjük. 180 fokos sütőben, 25 perc alatt pirosra sütjük.