2017. november 25., szombat

Füstölt csülkös bableves


Egy újabb klasszikus leves, amitől a magyarok lázba jönnek a hallatára. Főleg  ha megérzik a füstölt hús illatát! Nem is csoda, mert valóban fenséges ez az étel, és mi is nagyon kedveljük. Ínycsiklandozó már főzés közben is csorog a nyála az embernek, hátha még egy finom pogácsát is sütünk házilag melléje. Én is ezt tettem. Kemencés pogi készült hozzá.




A kemencés pogi, ami már megtalálható a blogon.


Tanács:
Vegyünk egy jókora sertéscsülköt, ami jól van füstölve, és nem túl zsíros. Ez a leves rántás nélkül készül, és így sokkal lágyabb textúrájú finomabb levest kapunk. Nem kell, hogy a leves sűrű főzelékszerű legyen, mert már olyannal is találkoztam, azt pedig nem szeretnénk.

Hozzávalók:
1 db füstölt csülök 
4 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
10 db fekete bors egész
50 dkg konzerv kész fehérbab 
2 db sárgarépa 
2 db petrezselyemgyökér 
1 db zeller 
1 csokor zöldség zöldje 
1 szál zellerlevél
1 db nagyobb vöröshagyma
5 ek olaj
ízlés után só
1 evőkanál fűszerpaprika
1 ek sült kápia paprikakrém
CSIPETKÉHEZ:
1 db tojás
1 csipet só
liszt
ELKÉSZÍTÉS
A füstölt csülköt előző nap feltesszük főni egy nagy fazékban, és annyi vizet öntsünk rá, ami ellepi. 4 gerezd fokhagymát, és 2 babért tegyünk a vízbe, és 10 db fekete borsot..
A füstölt csülköt puhára főzzük szép lassan.ha elkészült, kihűtjük, majd leszedjük a húst a csontról, és kisebb darabokra vágjuk. Ha nem szeretjük a bőrét, akkor dobjuk ki, bár kár érte. Másnap készítem el, amikor az olajon az apróra vágott hagymát lepirítom, és megszórom fűszerpaprikával, és felöntöm a leszűrt zsírmentes füstölt levet a paprikás hagymára. Először csak a felét, majd később a többi levet is. A zöldségeket tetszőlegesen felvágjuk, és a levesbe tesszük.  Petrezselyemmel, és vágott zellerlevéllel színesítjük, majd kicsit megsózzuk. Ha a zöldségek félig elkészülnek, a konzerv babot hozzáöntjük, és a  paprikakrémmel szintén ízesítjük. A hús darabokat beletesszük, és így főzzük amíg teljesen el nem készül. A galuskát ekkor szaggatjuk bele, és pár perc alatt el is készül. Pogácsával kínáljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése