2018. december 22., szombat

Bécsi fahéjas kalács


2018 Karácsony!
Ilyenkor karácsony tájékán nagyon sokféle kalács készül, amikor is a családok kitesznek mindenhol magukért. Ezt a Bécsi kalácsot egy magazinból lestem ki, és nagyon finomra sikerült.A fahéj illata átjárja a konyhát, és szinte táncra perdül a fakanál, mikor a krémje készül.


Hozzávalók:
  • 25 dkg sovány túró
  • 6 ek tej
  • 1 tojás
  • 1 dl olaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 40 dkg liszt
  • 1 tasak sütőpor
A töltelék
  • 3 ek mazsola
  • 3 ek rum
  • 25 dkg darált mandula
  • 5 dkg cukor
  • 1,5 tk fahéj
  • 1 kk reszelt citromhéj
  • 1 késhegynyi kardamom
  • 5 ek tejszín
  • 20 dkg marcipánmassza
Szóráshoz
  • porcukor
Elkészítése:
A túrót a tejjel, a tojással, az olajjal, sóval összekeverem. A sütőport a lisztbe keverem, és hozzáteszem a túróhoz. Sima tésztává gyúrom.
A sütőt 180 fokra előmelegítem. A tésztát kinyújtom 40×25 cm-esre. A hosszabb oldaláról egy 2 cm-es csíkot levágok. A tésztát egy kivajazott sütőtepsibe helyezem és a marcipánt, amit két fólia között nyújtottam ki, középre ráfektetem.
Erre rákenem a mandulamasszát, amit úgy készítek el, hogy a mazsolát forró vízben megmosom, szárazra törlöm, durvára vágom, és ráöntöm a rumot. A mandulát a cukorral, fahéjjal, kardalommal, citromhéjjal, rumos mazsolával és a tejszínnel összekeverem.
A tészta hosszabb oldalait kétfelől majdnem középig kell feltekerni. A levágott tésztacsíkot négy darabba vágom, a tészta tetejére fektetem, és rányomkodom.
A sütőbe téve 50 perc alatt aranysárgára sütöm. Melegen megszórom porcukorral. Frissen a legfinomabb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése