2015. február 23., hétfő

Citromos korongok.



Még karácsony előtt vásároltam a Lidl-ben lime citromos zselét.Még a héja is benne volt az üvegben,olyan guszta átlátszó tisztaállagú halványzöld finomság.Ebből a citromos zseléből gondoltam valami finom süteményt kéne kreálni.Találtam egy süteményes könyben citromos korongok néven egyet,és elkészítettem.Ez kell nekem,gondoltam,és nem is bántam meg,mert nagyon finomra sikerült.


Hozzávalók:
A gyúrt tésztához:

37,5 dkg liszt,
1 tk sütőpor,
12,5 dkg cukor,
1 tasak vaníliás cukor,
1 tojás,
1 ek tej,
10 dkg hámozott mandula darálva,
20 dkg vaj,
1-2 ek tej.

A töltelék:
Lime citromzselé 200ml üvegben

A mázhoz:

12 dkg porcukor,
2-3 ek citromlé,
60 g darált pisztácia.

Elkészítése:

1.A tésztához a lisztet és sütőport keverőtálba tesszük,hozzáadjuk a cukrot, vanilincukrot,tojást,
tejet,mandulát,puha vajat.A hozzávalókat robotgép gyúrófejével összedolgozzuk.Esetleg tejet is adhatunk hozzá.
2.Liszttel enyhén meghintett munkalapon átgyúrjuk,majd fóliába téve egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
3.a sütőt előmelegítjük 180 fokra,de 160 fokon sütjük majd a sütit,légkeveréses sütőnél.
4.A tésztát kinyújtjuk 1/2 cm vastagra,és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
5.A korongokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
6.12-15 percig sütjük.
7.Sütőrácson hagyjuk kihűlni.A töltelékhez a citromzselét simára keverjük,a kekszek felét megkenjük,tetejükre üres kekszet illesztünk.
8.A mázhoz a porcukrot és a citromlevet sűrű sziruppá keverjük,a korongok tetejére kenjük ,majd pisztáciát szórunk rá és a mázat hagyjuk megszáradni.

Sűzpecsenye sajtkrémes vargányával.


Csodás krémes állagú eza gomba.talán a legfinomabb,amit valaha ettünk.Ez az étel a családom kedvence lett,amióta elkészítettem.

Hozzávalók:
40 dkg szűzpecsenye,1 ek sertés fűszerkeverék,
1 csomag 40 dkg trikolor spiráltészta, 
20 dkg aprított vargányagomba ( mélyhűtött)ha friss az még jobb.
1 db vöröshagyma,
1 tk kakukkfű,
1 ek frissen vágott petrezselyem,
só,
frissen őrölt feketebors,
15 dkg krémsajt (mascarpone)


Elkészítése:

A tésztát kifőzzük al'dentére,és kevés olajjal meglocsoljuk.Félretesszük meleg helyre.A húst lehártyázzuk,és felszeleteljük 1 cm-es darabokra.Fűszerzzük a sertéhús fűszerkeverékkel,és forró vajon mindkét oldalát átsütjük.kevés húslével felöntjük,és puhára főzzük fóliával letakarva.Közben a gombát megmossuk,és lecsepegtetjük.A hagymát felkockázzuk,és külön serpenyőben felhevítünk 1 ek vajat,rádobjuk a hagymát pirítani,majd a gombát is hozáadjuk.Sózzuk,borsozzuk,éa a kakukkfűvel ízesítjük.Pár percig kevergetve pároljuk,majd a krémsajtot is belekeverjük,és a petrezselyemmel koronázzuk.Ezzel kész is.Tálalhatjuk a húst a tésztával,és a vargányamártással.

Tökfőzelék csirkepörkölttel.




Hozzávalók:


1,5 kg mirelit gyalult spárgatök, (idényben friss,)
1 ek kapor, (idényben friss,)
1 ek étkezési keményítő,
só,
bors,
1 db vöröshagyma,
1 késhegynyi fűszerpaprika,
2 dl tejföl,
1 ek tárkonyecet.
3 ek olaj,
1 ek cukor,

A pörkölthöz:

1 kg csirkecombfilé,
1 db vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
só,
bors,
3 ek olaj,
1 ek étkezési keményítő,
1 ek fűszerpaprika,
1 ek paradicsompüré,
kevés víz,


Elkészítése:


Egy nagyobb lábasban olajat hevítünk,és a kockára vágott vöröshagymát megfuttatjuk rajta.
A félig már kiengedett tököt a hagymára rakjuk,és keverjük el,majd sózzuk,és a kaport is adjuk hozzá.Főzzük puhára.Amikor üvegesre fő a tök, akkor jó.A tejfölt a keményítővel kikeverjük,és behabarjuk vele a főzeléket.Ízesítjük cukorral,borssal,tárkonyecettel,és a sósságát beállítjuk.A fűszerpaprikából egy kicsit teszünk bele,éppen hogy megszínezzze a főzelékünket.Víz nem szükséges hozzá,mert a fagyasztásból elég víz van a tökben,amit kienged.Ha mégis szükséges lenne,akkor tegyünk ízlésünknek megfelelően.

A pörkölt készítése:
A felső csirkecombokat filézés után megmossuk, kettévágjuk (lehet apróbbra is aki úgy szereti.)majd olajon megfuttatjuk a felkockázott hagymát.Fűszerezzük a paprikával,és a zúzott fokhagymával, kevés húslével vagy vízzel felöntjük.Sózzuk,borsozzuk,a paradicsompürét is elkeverjük benne.A húst adjuk hozzá,és annyi folyadék legyen rajta,ami éppen ellepi a húst.Puhára főzzük 30 perc alatt.kevés vizzel elkeverjük a keményítőt,és besürítjük vele a pörkölthúst hogy sűrű legyen.Ezután tálalhatjuk a főzelékhez.

2015. február 20., péntek

Lúdláb torta.

Hogy ez a francia párizsi krémmel töltött torta miért éppen a lúdláb jelzőt kapta, azt nem sikerült kideríteni, de nem is ez a fontos. a lényeg a pillekönnyű csokoládéhab, és még különlegesebb, ha néhány rumos meggy is kerül bele.





Hozzávalók 26 cm-es tortaformához:

A kakaós piskótához:
3 tojás
70 g cukor
10 g kakaópor
2 evőkanál olaj
70 g finomliszt
1 kávéskanál sütőpor

A krémhez
250 ml tejszín
200 g cukor
200 g vaj
150 g étcsokoládé
1 evőkanál kakaópor

meggybefőtt

A tetejére
150 g étcsoki vagy tortabevonó
1 1/2 evőkanál étolaj,
kandírozott cseresznye.

Elkészítés módja:

A krémmel kezdünk:A tejszínt, a cukrot, a vajat, a kakaóport és az étcsokoládét egy lábosban kevergetve felforrósítjuk, amíg minden alkotórész teljesen el nem olvad.
Jól behűtjük.
A piskótalaphoz az egész tojásokat, a cukrot és a kakaót habverővel felverjük, hozzáadjuk az olajat, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztet, amiben a sütőport előzőleg elkevertük.
Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a masszát és 180 fokra melegített sütőben megsütjük.
Ha kihűlt a piskótalap, kivesszük a formából, lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt.
A tortalapot tortatányérra helyezzük és kettévágjuk.
A behűtött krémet gépi habverővel habosítjuk.
Ízlés szerinti mennyiségű meggybefőttet adunk hozzá és a piskótalapra kenjük.
A csokimázhoz a csokit az étolajjal vízgőz felett megolvasztjuk és ráöntjük a torta tetejére,és kenőkéssel egyenletesen eloszlatjuk.
Kandírozott cseresznyével diszítjük. mielőtt a csokimáz megszilárdul.
Pár órára hűtőbe tesszük, majd vékony pengéjű késsel finoman körbevágva, eltávolítjuk a tortagyűrűt.
Forró késpengével kialakítjuk a szeleteket, majd ezek mentén felvágjuk.

Pikáns tyúkpörkölt.




Hozzávalók:

1 kg tyúk farhát nélkül,
A páchoz:
kevés olaj,őrölt citrombors, só,


1 nagyobb vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 db kápiapaprika,
1 db paradicsom,
1 kisebb zeller,
1 tk só,
3 ek olaj,
1 tk őrölt bors,
1 késhegynyi majoranna,
1 csokor petrezselyem,
10 dkg füstöltkolbász.
2 dl csirkealaplé
1 tk fűszerpaprika


Elkészítése:

A tyúk combokat,szárnyakat,és melleket a páccal jól bedörzsöljük,és a letakarva a hűtőbe tesszük egy éjszakára.Másnap egy lábasban olajat hevítünk,és pirítsuk le az apróra vágott hagymát,és fokhagymát. A kápiapaprikát vágjuk szintén kockára,és a paradicsomot.Adjuk ezt is hozzá,és pirítsuk le,majd a zellert is kockára vágjuk,és a hagymához adjuk.Sózzuk kicsit,és borsozzuk,majd fűszerpaprikával ,majorannával fűszerezzük.Felöntjük az alaplével,és a tyúkhúst hozzáadjuk.Addig főzzük,míg a hús megpuhul.Ezután ha szükséges öntsünk még hozzá alaplevet.A kolbászt karikára vágva tegyük a pörköltbe,és pár percig főzzük.A petrezselymet felaprítva szórjuk rá,és tejföllel koronázva tálaljuk jófajta tésztával,esetleg galuskával.

2015. február 19., csütörtök

Bakonyi sertésborda



,,Minden étel, amely bakonyi névre hallgat"az - lehetőleg erdei gombával készített, tejfölös/tejszínes paprikást jelent. Ezzel az étellel nagy sikert arathatunk bármikor, feltéve, ha szeretik a gombát.


Hozzávalók:



6 szelet kicsontozott sertésborda
4 evőkanál olaj,
6 dkg füstölt kolozsvári szalonna
1 db  vöröshagyma
10 dkg erdei gomba vegyesen ( vargánya, trombita, fenyőtinóru)
10 dkg csiperke gomba
1 dl tejföl
1 dl tejszín
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
2 dkg liszt
1 gerezd fokhagyma,bors
pirospaprika

őrölt kömény,
petrezselyemzöld pár szál


Elkészítése:

1. A sertésbordákat húsverővel kissé kiveregetjük , megsózzuk, a lisztbe mártott bordákat olajon világosra sütjük, lábasba rakjuk, a visszamaradt zsírban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, meghintjük pirospaprikával, egy kevés húsalaplével  felöntjük. 
2. Közben a megtisztított, megmosott gombát, a zöldpaprikát, a paradicsomot cikkekre vágjuk, és a hagymára rakjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, az őrölt köménymagot. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, serpenyőben kisütjük és a gombára öntjük, összekeverjük, a lábast lefedjük; félig megfőzzük, majd belerakjuk a félig sült bordákat, a lábast megrázogatjuk, újra befedve puhára pároljuk.
3. Közben a tejfölt és a tejszínt egy edényben egy kevés liszttel simára keverjük, a húsra öntjük, jól kiforraljuk. Köretnek galuskát adunk hozzá.

2015. február 18., szerda

Zseniális zserbópite


Van olyan, aki nem szereti a zserbót? És van olyan aki nekiállna péntek délután, a munkából hazaérve? Ha nem, akkor itt lesz  egy egyszerűsített változat a konyhámból! Pici türelmet kérek. Omlós, majd puha lap, baracklekvár, dió, csoki.






Hozzávalók

 Tészta:
20 dkg liszt
5 dkg nádcukor
12 dkg hideg vaj
1 ek jeges víz

Töltelék:
2  tojás
6 dkg nádcukor
15 dkg őrölt  dió
 20 dkg sűrű házi baracklekvár,
 5 dkg tejcsoki darabolva
A behúzáshoz:
 10 dkg tejbevonó (olvasztott)

1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

2. A lisztet, cukrot és a hideg, felkockázott vajat vízzel addig pörgetjük a  robotgép táljában, míg el nem kezd összeállni.(Ha nincs ilyenünk, morzsolgassuk gyorsan össze kézzel, picit gyúrjuk át, a lényeg, ne melegedjen fel nagyon a tészta.)

3. A tésztát egy 22 x 30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe egyenletesen kinyújtjuk, eligazítjuk,villával megszurkáljuk.  10-12 perc alatt világos aranysárgára elősütjük.

4. Ezalatt elkeverjük a tojásokat a cukorral , az őrölt dióval. A sütőből kivett tésztát először megkenjük a lekvárral, majd  A dióhabot elkenjük rajta, megszórjuk a csokidarabokkal , és visszatéve a sütőbe, még 5 percig sütjük.

 5. A tepsiben hagyjuk kihűlni,majd, a megolvasztott ét csokival áthúzzuk,  és felkockázva tálaljuk dermedés után.

Sonkába burkolt kolbászkák.



Hozzávalók: 
12 db koktélkolbász,
vagy kolbászhúsból készült kolbászkák.
12 db nagyon vékony szelet pancetta vagy 25 vékony szelet baconszalonna
3 evőkanál étolaj.

Elkészítése:

1. Melegítsük elő a sütőt 180 ºC-ra (gázsütőnél 4-es fokozat). 2. A kolbászkákat egyesével tekerjük be egy-egy vékony szelet pancettába. Ha baconszalonnával dolgozunk, vágjuk félbe a szeleteket keresztben, hogy 50 darabot kapjunk. 3. Kanalazzuk az olajat a sütőtepsibe, és rendezzük el benne a kolbászkákat. Tegyük a sütőbe 35-40 percre, hogy a kolbász jól átsüljön, a szalonna pedig szépen megpiruljon. Csak úgy győződhetünk meg arról, hogy a kolbászkák valóban elkészültek, ha feláldozzuk magunkat, és megkóstolunk egyet. :) 4. Ha kész, vegyük ki a sütőből, és takarjuk le alufóliával. Ha azonban a kolbászok kicsit túlsültek, szedjük inkább ki a tepsiből az alufóliára, és úgy csomagoljuk be, különben a kolbászkák még tovább sülnek a forró olajban. 5. Tálalás előtt melegítsük újra: a fóliával lefedett tepsit (vagy a fóliacsomagot) tegyük 10 percre a forró sütőbe. 8–10 adag lesz belőle. 

Ízletes vargányakrémleves pirítottmájas bruschettával.

Ezt a levest érdemes elkészíteni,mert aki imádja a gombát,az a levest is imádni fogja.Saját kreációm,és remélem másnak is ízleni fog!


A Hozzávalók:

25 dkg ízes vargánya
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
diónyi vaj,3 ek burgonyapehely,
5 dl tejszín (magas zsírtartalmú
5 dl zöldség alaplé,1 ek borecet,vagy bor 1dl

bors,finomra vágott petrezselyem,1 csipet kakukkfű.

A feltétje:bruschetta személyenként 3 db csirkemáj ,2 db megsütve,és 3-4 db pirított vargányagombafej

Elkészítés módja:

A vöröshagymát és fokhagymát apróra vágtam, a vargányát  leöblintem és vékonyra szeleteltem. Egy lábasban az olívaolajat és a vajat felhevítettem, majd megfuttattam rajta a hagymát és a fokhagymát. Erre dobtam a vargánya-szeleteket, sóztam, borsoztam és hagytam párolódni. Majd felöntöttem a zöldség alaplével és a borral, botmixerrel simára turmixoltam. Végül  a burgonyapehellyel sürítettem,és tejszínnel dúsítottam , hagytam még egyet rottyanni és kész is lett  a leves.Kakukkfűvel megszórom.
Amíg a leves még főtt, egy serpenyőbe vajon megsütöttem a csirkemájakat,és a gombát.A bruschettákat a levesbe teszem tálaláskor,és a tetejükre teszem a szeletelt kisütött májat,és gombát.Jó étvágyat hozzá!


  

Hamburgerzsemle.

Én azt gondolom,hogy nem is olyan egyszerű hamburgerzsemlét készíteni.Talán megbocsájtanak azért,amiért nem lett tökéletes.Ez az első, készítésű, (már azóta máskor is sütöttem,)és sokkal szebbek lettek.Dehát kérem a rutin az rutin,idő kell hozzá!Ha valaki nem tudná,mi a lényege?
Az hogy ellapítsuk a zsemléket,mert akkor túlzottan magasak lesznek.Ahol dolgoztam,ott keretben sütöttük a zsemléket,és nagyon szép szalagos volt az oldalán.Az enyémeknél még laposabbra készítse el,aki szeretné.




Hozzávalók:

60 dkg liszt
2 kiskanál só
1 csomag instant élesztő

1 evőkanál cukor
5 dkg margarin
1 darab tojássárgája
A lekenéshez:
1 tojássárgája felverve
2 evőkanál szezámmag.


Elkészítés módja:


1. A lisztet a dagasztógép táljába szitáljuk, majd hozzáöntjük az élesztőt, a cukrot, a sót, a margarint, a tojássárgáját, és a langyos tejet fokozatosan adagolva a gépet bekapcsoljuk, és 2-es, majd 3-as fokozaton dagasztjuk, amíg össze nem áll.
2. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, 8 egyenlő részre osztjuk, és zsemlékké slejfoljuk ki (10 dkg 1 zsemle). 45 percig kelesszük.
 4. Sütőpapírral bélelt tepsikbe rakjuk, egymástól kellő távolságra. Lekenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal. 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

8 db zsemle sült belőle.

2015. február 17., kedd

Orleans-i szelet.


Ezt a fondant  receptet azért tettem ide,mert a cukrászok így készítik.Akinek van kedve készítse -e szerint.

Fondant bevonat:

30 dkg kristálycukor
2 dkg vaj
2 kávéskanál rum
néhány csepp ecet

1. A cukrot 1 dl vízzel és az ecettel addig kavargatjuk, amíg a cukor teljesen felolvad, majd erős tűzre forrni tesszük. Már nem szabad kavargatni. Néhány perc után egy kanállal kiveszünk a szirupból, és tányérba öntött kevés hidegvízbe cseppentjük. Ha a szirup a vízben sűrű oldat marad, az edényt a tűzről levesszük, s a szirup tetejét pár csepp vízzel meglocsoljuk.

2. Ezután a lábast jéghideg vízbe állítjuk, és a szirupot egész langyosra hűtjük, amíg a teteje bebőrösödik. (Ha a tetején kristályszemek képződnek, a fondan nem lesz sima.) Ezt követően, fakanál nyelével addig keverjük, amíg kifehéredik, nem nyúlik, és a fénye is megváltozik. Ha túl keményre sikerül, és nem keverhető, kevés vízzel locsoljuk.

Színezhető 1-2 evőkanál feketekávéval, kakaóval, gyümölcslével, de túlhígítani nem szabad, mert nem fog megszáradni! Langyosan kenjük a tortára, de előtte hozzáadjuk a vajat és a rumot, ezektől a bevonat könnyebben kenhető, mégis sietve kell dolgozni vele, mert nagyon gyorsan szárad. Ha azonnal nem használjuk fel, nedves ruhával óvjuk a kiszáradástól. Ez esetben gőz felett langyosítjuk újra.



Hozzávalók:

45 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 db tojás
1/2 csomag sütőpor
5 dkg darált dió
50 dkg ribizlizselé (házi készítésű)
A mázhoz:
20 dkg porcukor
1 citrom leve
3-4 csepp puncsaroma

Elkészítés módja:

A porcukrot a citromlével, aromával szép fényesre kikeverem, és félreteszem. A tészta hozzávalóiból géppel omlós tésztát készítek, ha szükséges pici tejjel lágyítom. 3 részre osztom, és lisztezett gyúrótáblán kinyújtom 25-30 cm-es tégla alakúra. Az egyik lapot papírral bélelt sütőlapra helyezem, és megkenem a ribizlizselével, erre kerül a második lap, megint megkenem, majd a harmadik lap, és a sütőben 170 fokon szép világosra sütöm - 25 perc. Kihűlés után előkészítem a mázat, és bevonom vele a tetejét. Dermedés után hosszúkásra szeletelem.