2015. augusztus 26., szerda

Almás ravioli pite




Ennek a süteménynek semmi köze az olasz ravioli tésztához,csak én neveztem el így,mivel zárt tésztában sül meg a finom almatöltelék,és csak egy kicsi bevágás van a tetején,hogy a gőz eltávozhasson belőle.A porhanyós tészta a finom átható illatozó alma, és a fahéj mennyei aromája teszi izgalmassá ezt a töltött omlós tésztát. Mivel elég sok almánk volt,így nem volt nehéz kitalálni mi legyen belőle. Erre a sütire esett a választásom.Sajátkészítésű vaníliás cukorral szórtam meg,és olyan illatok terjengtek a konyhámban mint karácsonykor.





Hozzávalók a gyúrt tésztához:

2 tojás
40 dkg liszt
20 dkg vaj,vagy margarin
1 csipet só
1 ek tejföl
1 citrom reszelt héja
1 tk sütőpor
15 dkg porcukor

Töltelék:
50 dkg alma reszelve
1 citrom kifacsart leve
3 ek barnacukor
1 tk őrölt fahéj
1 csipet kardamommag őrölve



Elkészítése:
A receptben megadott hozzávalókat sorban adjuk hozzá, és egy robtgéppel sima tésztát gyúrjunk belőle.
Pihentessük egy fóliába takarva a hűtőben 1 órahosszát.
Ezután hengerré formáljuk,és lisztezzünk enyhén a tészta alá.
Kinyújtjuk  fél cm vastagra nyújtófával, és pogácsszaggatóval korongokat szaggatunk ki a raviolikhoz. Tojásfehérjét készítsünk a ragasztáshoz. A töltelékhez a reszelt  almát csavarjuk ki a levétől,amibe előtte csavartuk a citrom levét. A  barnacukorral és a fűszerekkel pároljuk meg,majd hűtsük ki. Minden tésztakorong közepébe tegyünk kis halom alma tölteléket, és a másik tésztakoronggal takarjuk be. Tojásfehérjével a széleit kenjük meg,hogy tapadjanak össze,mert külömben sülés közben szétnyílnak.Egy villával a széleit nyomkodjuk le. A közepüket keresztalakban vágjuk be ollóval,és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire őket.Tojássárgájával is megkenhetjük,de nem szükséges.200 fokon előmelegített sütőbe tolva 25 perc alatt 180 fokon szép aranysárgára sütjük.Vaníliás porcukorral alaposan megszórjuk.