2015. október 8., csütörtök

Borjúpaprikás házias galuskával


Imádom a régi klasszikus ételeket. A borjúhús régebben talán nem volt olyan drága mint manapság, már ha lehet egyáltalán ritkán hozzájutni. Sajnos a vidéki városokban ritkán fordul elő az üzletekben, a hentesnél meg egyáltalán nincs, mert azt mondják az ára miatt nem rendelnek, és ezért is megfizethetetlen.Nem is értem miért van ez nálunk, hogy ami egészséges az mind nagyon méreg drága. Így van ez a hal,és tenger gyümölcsei-vel is.Én azért ritkán, de sikerül a Tescóban leértékelve hozzájutni angol szármzású borjúhoz.Így most elkészítettem kedvenc paprikás ételemet belőle.Íme!


Hozzávalók:

60 dkg borjúcomb
5 dkg zsír
5 dl csontlé
1 db vöröshagyma
1 db paradicsom
1 db zöldpaprika
1 ek édesnemes fűszerpaprika
só,
1 ek liszt
2 ek  tejföl

Galuska:
30 dkg liszt
4 tojás
2 ek tejföl


Elkészítés:

1. A húst 3-4 dkg-os, egyenletes kockára vágjuk.Az olajat felhevítünk, melyben a finomra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk.Rádobjuk a húst, éa tovább pirítjuk 5 pár percig. Majd lehúzzuk a tűzhelyről, és hozzákeverjük a pirospaprikát.Visszarakjuk a tűzhelyre, majd húsalaplével, felengedjük.Sóval utána ízesítjük.
Amikor a levét elfőtte, hozzáadjuk a kockára vágott zöldpaprikát és paradicsomot.
A borjúpörköltet a szakaszosan rövid lében pároljuk, illetve zsírjára pirítjuk, majd majd egy kevés csontlével felöntjük. (Én egy kevés száraz fehér borral is megbolondítottam,amitől pikáns íze lett.)

Amikor a hús megpuhult, a tejfölt a liszttel simára keverjük, és behabarjuk a pörköltet vele.

Tálaláskor tejfölpöttyökkel, illetve petrezselyemzölddel koronázzuk.

A galuskát a leírtakból kikeverjük a tésztát,és deszkáról késsel hosszúkás galuskát szaggatunk forrásban lévő sós vízbe.Pár percig főzzük,és amikor a víz felszínére jönnek a galuskák 1-2 perc múlva szűrjük le,és szedjük olvasztott vajra a galuskákat.