2016. február 29., hétfő

Narancsos kacsamell gránátalmás zöldsalátával.

Mautner Zsófi receptje alapján.


HOZZÁVALÓK

  • kacsamellfilé 2 db
  • narancs 2 db
  •  balzsamecet 2 ek.
  • méz 1 tk.
  • friss gyömbér 2 cm
  • olívaolaj 0,6 dl
  • gránátalma 2 db 
  • étkezési só ízlés szerint
  •  bors ízlés szerint
  • rukkola 1 csomag

    ELKÉSZÍTÉS

    1.A kacsamellhez – amit akár előző nap is elkészíthetünk – előmelegítjük a sütőt 160 °C-ra. A bőrét átlósan beirdaljuk. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőbe helyezzük, bőrös felével lefelé, és közepes lángon, lassan kiolvasztjuk a zsírját. A zsírját leöntjük, és más célra használjuk. Bőrös felével felfelé tepsire helyezzük, a tetejét meghintjük frissen reszelt narancshéjjal. A kacsamellet betesszük a sütőbe, és 15–16 percig sütjük attól függően, hogy mennyire szeretnénk rózsaszínűre elkészíteni. Szeletelés előtt legalább 10 percig pihentetjük, de használhatjuk hidegen is, ebben az esetben, amikor kihűlt, alufóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük.
    2. Kifejtjük a gránátalma magjait, kifilézzük a narancsot. A narancslét, amely megmarad, nem dobjuk ki, majd az öntethez fogjuk felhasználni.
    3. A salátához kikeverjük az öntetet: a balzsamecethez adjuk a mézet és a reszelt gyömbért, sózzuk, borsozzuk, majd lassan hozzákeverjük az olívaolajat és a narancslevet, amely összegyűlt a narancs filézése alatt. Végül összeforgatjuk a rukkolával.
    4. A saláta tetejét megszórjuk a gránátalmával és a kifilézett naranccsal, majd ráhelyezzük a vékonyra szeletelt kacsamellet.