2016. február 29., hétfő

Töpörtyűs linzer.(Griebenfleckerl)


Story:

Zwickl Györgyné Midi néni a solymári hagyományőrzés kiemelkedő személyisége.2009-ben jelent meg receptkönyve, melyben esküvői és vendégváró süteményei mellett hagyományos sváb recepteket is összegyűjtött. Ez a recept is ebből a könyvből való. Egy icipicit változtattam rajta,de csak a fűszerezésben,és a lekvár ízében változik.Idegenkedtem először,de mondanom sem kell milyen ízletes sütivel volt dolgom, és nem először fogom elkészíteni az is biztos,mert a töpörtyűt amúgyis imádom. Mellesleg inkább van mézespuszedli íze, mint töpörtyű a fűszerezése miatt.Egy szó,mint száz, nagyon finom!





Hozzávalók:

30 dkg zsírzacc
1 tojás
12 dkg barna nádcukor
1 tk szódabikarbóna
1 dl tej
60 dkg liszt
1 mk őrölt fahéj
1 mk őrölt zöld kardamommag
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor


A zsírzacc készítése.
15 dkg zsír
15 dkg töpörtyű nagyon finomra aprítva,darálva

Töltelék:
30 dkg csipkelekvár
5 dkg vágott dió

A tészta kenéséhez :
1 db felvert tojás.

Elkészítése:

A zsírt,és a töpörtyűt összekeverjük.
Ehhez adjuk az összetevőket, és a dagasztógép táljában kidolgozzuk a tésztát. Könnyű állagúnak kell lennie.
Ezután kettéosztjuk. 30x30 cm -es lapot nyújtunk belőle. Az alsó tésztára amit kicsit vastagabbra nyújtunk, kenjük a lekvárt,és megszórjuk durvára vágott dióval. A másik tésztát is kinyújtjuk,és befedjük vele, majd eligazítjuk.megkenjük tojással,és megszórjuk a tetejét is vágott dióval. 160 fokos sütőbe 40 perc alatt megsütjük.
Melegen nagyon finom!