2016. június 18., szombat

Feketeköményes-sonkás virágok.



Piknik csomagba is illő finomságot készítettem a minap. Ezt a kelttésztás harapnivalót húsvétkor is el lehet a család számára készítgetni. Most éppen ehhez volt kedvem, és megvolt minden hozzávaló anyag, uzsonnára el is készült. Melegen istenien finom, de mélyhűtőbe is betehetjük a maradékot, és ha kienged mikrózzuk meg 300 watton 1 percig, olyan friss lesz mintha akkor sütöttük volna.







Hozzávalók:
60 dkg liszt
3 dl tej
5 dkg élesztő
1 csapott ek só
1 kockacukor
1 dl olaj

Töltelék:
24 szelet vékony gépsonka
egy kisüveg majonézes torma
20 dkg füstölt sajt

A tetejére:
1 tojás
1 ek fekete kömény



Elkészítése:

A langyos tejbe beletesszük a kockacukrot és a morzsolt élesztőt. Felfuttatjuk. A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk egy robotgéppel, vagy kézzel ha ez nincs.mekeg helyen 1 órát kelesztjük.
Ezután 14 részre osztjuk, és 14 egyforma gombócot formálunk belőle. 1 db gombóc kb 7,6 dkg 2 db gombócot elteszünk a diszítéshez, így 12 db sütemény lesz.
Egyenként oválisra nyújtjuk a golyókat nyújtófával, majd megkenjük majonézes tormával, reszelt sajttal megszórjuk, majd henger alakúra feltekerjük. Két végét összeillesztjük, a tészta találkozási pontjánál nedves kézzel összecsippentjük, az így kapott gyűrűt 6 helyen bevágjuk ollóval. A maradék 2 gombóc tésztát 12 gombóccá formázzuk, és a azokat a virágok közepére ültetjük. Lekenjük tojással, megszórjuk a fekete köménnyel. Sütőlapora helyezve melyet kibélelünk egy szilikon lappal, vagy papírral, további 1/2 órát kelesztjük. Előmelegített sütőbe téve légkeverékesben 165 fokon 20 perc alatt szép pirosra sütjük. Kicsi gőzt is adjunk neki, úgy hogy megspricceljük vízzel egy szórófejes flakonból sütés közben a virágokat.Így lesznek tökéletesek finom puhák! langyosan kínáljuk!