2016. szeptember 4., vasárnap

Vargányás pecsenye fűszeres sült újburgonyával.

Erdei gombáról van szó – nem lehet eléggé hangsúlyozni: csakis frissen szedett gombát vigyünk haza, és lehetőség szerint azonnal készítsük el! Ha erre nincs lehetőség, jól tűri a mélyhűtést is. Tisztítást követően akár egészben, akár szeletekben 2-3 hónapra bátran -18 fokra fagyaszthatjuk, és felengedés nélkül, a frissel megegyező módon használhatjuk.Az íze sokak szerint az erdők minden zamatát őrzi, mély, dióra emlékeztető, különleges aromájú típus. Frissen is hihetetlenül ízletes, de vannak, akik szerint szárítva gazdagodnak  aromái.

Mindegyik fajta ehető, sőt nagyon ízletes!







Hozzávalók

40 dkg szűzpecsenye
10 dkg mirelit kockázott vargánya
1 db vöröshagyma
3 evőkanál olaj
1 db paradicsom
1 evőkanál vágott petrezselyemzöld
2 gerezd fokhagyma
1/2 kisebb kaliforniai piros paprika
1/2 zöld színű paprika
1-2 ág kakukkfű

bors ízlés szerint
2 dl fehérbor
1 kg újburgonya
4 evőkanál olívaolaj
fűszersó burgonyához



Elkészítés módja

A szűzpecsenyét tisztítás után csíkokra vagy kisebb darabokra vágom. A hagymát apróra vágom, és az olajon megpirítom, majd a paprikákat és a paradicsomot a zúzott fokhagymával együtt. Sózom, borsozom, és a húst belerakva kicsit lepirítom, és ekkor öntöm rá a bort. Kakukkfűvel ízesítem, majd mikor a hús megpuhult, a gombát is hozzáadom. 10 percig főzöm még, és ha kell, pótolom a levét, kevés hús alaplével. Petrezselyemmel dúsítom. A burgonyát jól megmosom, majd a tepsibe rakom, meglocsolom olajjal, megszórom a fűszersóval, és a sütőbe teszem 30 percre, vagy amikor már szép piros lesz, akkor kiveszem, és a pecsenyével tálalom.