2016. október 29., szombat

Habsipkás almás pitetorta.



 Szerintem senkinek nem újdonság ez a sütemény, de mivel szeretek kisérletezni, így a linzerbe vörös áfonyát kevertem, amitől izgalmasabb lett ez a torta.



Hozzávalók a tésztához.

30 dkg liszt
12,5 dkg vaj
7 dkg cukor
1 tk sütőpor
1 tojás sárgája
1 tk tejföl
5 dkg vágott tőzegáfonya
csipet só

Töltelék:

1 kg alma
1 tk őrölt fahéj
1 csipet zöld  kardamom
1 kk szegfűszeg őrölve
3 ek barna nádcukor
1/2 citrom leve


A tetejére:

3 tojás fehérje
10 dkg cukor
1 tk citromlé

Elkészítése:

A tészta összetevőit egy robotgéppel összedolgozzuk, beleértve a tőzegáfonyát is, amit egy késes darabolóval apróra vágtunk.Fóliába csomagolva 1 órát a hűtőbe tartjuk. Az almát lereszeljük úgy, hogy a héját körbe levágjuk, és a csutkáig reszeljük körbe. Így időt takarítunk meg. Az alma levet ereszt, ezért csavarjuk ki, és a levét fogyasszuk el, mert nagyon sok vitamin van benne. Az almát a cukorral, és a fűszerekkel meg a citromlével keverjük össze. A 18 cm-es piteformát vajazzuk ki, és a tésztát nyújtsuk ki a formába illesztve. Böködjük meg, és süssük elő 5 percig 200 fokos sütőben.Hagyjuk kihűlni, majd az almás keveréket egyenletesen oszlassuk el a felületén. A tojásfehérjét a cukorral, és citromlével verjük kemény habbá, és töltsük egy  sima  csöves habzsákba. Pöttyözzük tele az almát, hogy a habsipkákkal jól mutassanak. Tegyük vissza a sütőbe 160 fokon süssük még 20 percet.