2017. február 27., hétfő

Leopárd mandulás-matcha linzer. 
Ez a kis tarkabarka linzer nagyon elnyerte a tetszésemet, de nem olyan egyszerű az elkészítése, mert munkaigényes.Az íze viszont kárpótol bennünket mindenért. Aki szereti a mandulát, az jól tudja mennyire jól kiérződik a linzerben, és mennyire tudja kényeztetni azt aki megízleli. Én imádom a mandulát, és szeretem szedni is ha van mit.

Hozzávalók az alaptésztához:

40 dkg liszt
24 dkg porcukor
20 dkg vaj
2 tk sütőpor
csipet só
2 tojás sárgája
2 ek tejszín

A fehértészta feléhez :
5 dkg őrölt hántolt mandula
1 kk mandula aroma

Barnához:
3 ek kakaópor sötét

Zöldhöz:
1 tk matchapor

Elkészítése:


  1. A robotgép tálban a lisztet, sütőport, a sót, a cukrot keverjük össze, adjuk hozzá a tojásokat, a puha vajat,a tejszínt és gyúrjuk egyneművé a géppel. Osszuk a tésztát 3 részre úgy, hogy egy 20 dkg-osat tegyünk félre.A maradékból 3 gombócot mérjük ki pontosan.
  2. A nagyobbik részébe dolgozzuk bele a darált mandulát,a másikhoz a kakaóport, a harmadikhoz a matcha teaport.A kisebbik világosba semmit.
  3. Vágjuk a zöld tésztát 5 egyenlő darabra. Mindegyik darabkából sodorjunk kb. 25 centiméter hosszú rudat. Helyezzük a rudakat a táblára amin dolgozunk, vagy külön tálcára. Vágjuk a barna tésztát szintén 5 egyenlő darabra. Jobb ha pontosan kimérjük mérleggel. Mindegyikből nyújtsunk kb. 25 cm hosszú, 4-5 cm széles ovális alakzatot. Fektessük rájuk a zöld  rudacskákat, és csavarjuk bele.
  4. Vágjuk a világos tésztát is 5 egyenlő darabra. Nyújtsuk el ezeket is ugyanúgy, mint a sötétbarna tésztánkat, és csomagoljuk bele a már kész rudakat. Tehát a világos ( sárga)5 részünk tartalmaz 5 sötétebb és 5 világosabb rudat.
  5. Terítsünk le egy frissen tartó fóliát, és helyezzük a rudakat rá a következő sorrendben. Alulra 3 rudat, rá 2 rudat. Csomagoljuk bele a megmaradt, 20 dk-os és egy kicsivel nagyobb kinyújtott világos tésztába, mint az 5 rudat.  Óvatosan görgessük meg, amíg egy közel gömbölyű szalámi rudat nem kapunk, és tegyük a hűtőbe 1 órára.
  6. Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra. Egy sütőlemezt  béleljünk ki szilikonnal. Vegyük ki a tésztarudat a mélyhűtőből, távolítsuk el róla a fóliát. Vágjuk fel kb. 1 cm széles szeletekre, rakjuk az előkészített sütőlemezre és süssük kb 10- 13 percig.  Ha kihűlt tegyük jól záródó dobozba, akkor sokáig eláll, ha addig el nem fogy.