2023. április 14., péntek

Gyömbéres-birsalmás mesepite

Elindult a birsalmaszezon, itt az ideje felidézni a legjobb dolgokat, amik a konyhánkban történhetnek vele, azon túl, hogy bódító, gyümölcsös illatfelhőbe burkolják az egész lakást. Felezzük meg a tészta hozzávalóit, ha kevesebbet szeretnénk sütni. Én is így tettem.


 Hozzávalók

 90 perc
 16 szelet rombusz forma
  1. Töltelék:
  2. 1,5 kg birsalma
  3. 120 g nádcukor
  4. 1 db kezeletlen citrom reszelt héja és leve
  5. 1 fiola citromaroma, amitől jó illata, és íze lesz
  6. 4 cm friss gyömbér, lereszelve
  7. 1 db vanília aroma
  8. 50 g darált dió
  9. Tészta:
  10. 500 g liszt
  11. 1 csomag sütőpor
  12. 1 teáskanál só
  13. 150 g porcukor
  14. 150 g vaj
  15. 1 db tojás
  16. 3 ek tejföl

Elkészítés

  1. 1. lépés

    Először elkészítjük a birsalmás tölteléket: az almákat megmossuk jól, és megtöröljük. Majd négybe vágjuk, magházát eltávolítjuk, és ha szép sárga a birsünk a reszelő nagy lyukán lereszeljük. Egy lábasban a nádcukorral elkezdjük párolni, hozzáadjuk a citromlevet és citromhéjat. Mézeskalács fűszerkeverékkel ízesítjük, és egy fiola citromaromával, és vanília aromával bolondítjuk meg.

    Gyömbéres-birsalmás mesepite recept lépés 1 fotoGyömbéres-birsalmás mesepite recept lépés 1 fotoGyömbéres-birsalmás mesepite recept lépés 1 foto
  2. 2. lépés

    Amikor az alma szinte teljesen megpuhult, és elfőtte az összes a reszelt gyömbért és a darált diót, még néhány percig főzzük. A tölteléket szoba hőmérsékletűre hűtjük, közben begyúrjuk a tésztát.

    Gyömbéres-birsalmás mesepite recept lépés 2 fotoGyömbéres-birsalmás mesepite recept lépés 2 fotoGyömbéres-birsalmás mesepite recept lépés 2 foto
  3. 3. lépés

    Egy keverőtálba szórjuk a lisztet, belekeverjük a sütőport, sót, porcukrot, majd hozzáadjuk a hideg vajat, a tojást, és géppel morzsalékosra keverjük. Beletesszük a tejfölt, és viszonylag kemény, de jól nyújtható tésztát gyúrunk. Ha száraznak érezzük, még tejföllel, vagy kevés jeges vízzel tudjuk lágyítani. A hűtőbe tesszük 1 órára. A tésztát kettéosztjuk, majd az első felét kb. 30x40 cm-es téglalapra nyújtjuk. A fele adagnál 20x30-as a tesi.

    Gyömbéres-birsalmás mesepite recept lépés 3 fotoGyömbéres-birsalmás mesepite recept lépés 3 fotoGyömbéres-birsalmás mesepite recept lépés 3 foto
  4. 4. lépés

    A tepsit kikenjük vajjal, és megszórjuk liszttel, majd bele emeljük a kinyújtott tésztalapot. A tésztát megböködjük egy villával. Ráhalmozzuk a gyömbéres, birsalmás tölteléket, elegyengetjük. Kinyújtjuk a tészta másik felét, befedjük a tölteléket, megint megböködjük villával. A tetejét megkenjük tojássárgájával. 35 percig sütjük 180 C fokos sütőbe légkeveréssel. Langyosan szeleteljük, porcukorral is megszórhatjuk.

    Gyömbéres-birsalmás mesepite recept lépés 4 fotoGyömbéres-birsalmás mesepite recept lépés 4 foto

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése