2015. április 28., kedd

Hortobágyi húsos palacsinta.






Hozzávalók 4 személyre:

 400 g borjú apróhús
 1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 nagy fej hagyma
 1 gerezd fokhagyma
 1 kk.enyhén csípős pirospaprika

 1 dl tejföl
A palacsintához:
3 dl tej
2 tojás
só, bors
150 g finomliszt
2 ek. olaj
6 szál metélőhagyma (snidling)


1. A húst leöblítjük, felkockázzuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és elnegyedeljük. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. Olajban megfonnyasztjuk a hagymát,fokhagymát  rádobjuk a húst, erős tűzön kissé megpirítjuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről, megszórjuk a húst a pirospaprikával, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, összekeverjük, visszatesszük a tűzre, és fedő alatt, saját levében puhára pároljuk ,  pörköltet készítünk.

2. Közben a palacsintákhoz elhabarjuk a tejben a tojásokat, 1-1 csipet sót és őrölt borsot, majd apránként a liszthez adjuk, simára keverjük, lefedjük, és fél órát pihentetjük. Egy közepes méretű serpenyőt vékonyan kikenünk olajjal, a többit a masszához keverjük és 8 vastagabb vagy 12 vékony  személyenként 2   palacsintát sütünk belőle. Letakarjuk, melegen tartjuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

3. Kiszedjük a húst a levéből, apróra összevágjuk vagy megdaráljuk. A levében elkeverünk 3 dl tejfölt, összeforraljuk, és annyit adunk belőle a húshoz, hogy jól kenhető masszát kapjunk.

4. Megkenjük vele a palacsintákat, batyuszerűen felhajtjuk, összekötjük metélőhagymával. Így kapjuk meg a batyu formát., és tűzálló tálba sorakoztatjuk. A maradék tejfölös-paprikás mártást a palacsinta köré öntjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése