2015. április 28., kedd

Fekete-erdő torta.



Hozzávalók

A tésztához:

7 tojás
25 dkg cukor
6 dkg vaj
15 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
5 dkg kakaópor( holland)

A tésztához:
7,5 dl tejszín 30 %-os
6 dkg porcukor
5 dl-es üveges saját eltevésű
feketeerdő meggy

A kenéshez:

6 cl cseresznyepálinka
4 cl juharszirup
15 dkg étcsokoládé
porcukor

A diszítéshez:

Pirított mandulaforgács

Elkészítés

Előkészítés

Egy 26 cm-es tortaforma, sütőpapír a béléshez.

A feketeerdő tortához előző nap meg kell sütni a csokoládétortát, hogy könnyebben lehessen szeletelni. Meleg vízfürdőben langyosodásig verjük a tojásokat a cukorral. Kivesszük a vízből a tálat, és további kb. 8 percig hidegen verjük tovább a krémet. Közben felmelegítjük a vajat. Összekeverjük a lisztet az étkezési keményítőt és a kakaót, a tojásmasszához szitáljuk-keverjük. Végül lassan, keverjük bele az olvasztott vajat is. A masszát a formába töltjük, és 190 fokos-ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük 160 fokon, tűpróbáig. Az előző nap elkészített tortát 3 lapba vágjuk. A tejszínt kemény habbá verjük a cukorral. Az első lapot cseresznyepálinka- szirup keverékével csepegtessük meg, kenjük meg vékonyan habbal, azután habzsákból 4 habgyűrűt nyomunk rá. A közökbe kanál segítségével a feketeerdő meggyet/Ami csoki öntettel készült/töltsük ki a hézagokat. Ráillesztjük a második lapot, megkenjük pálinka szirup keverékkel, majd egy réteg tejszínhabbal, végül betakarjuk a harmadik lappal, és azt is megitatjuk. Egyenletesen bevonjuk a tortát tejszínhabbal, az oldalát is. A torta tetejére szórjuk a csokoládéforgácsot, amit reszelő, vagy késpenge segítségével elkészíthetünk, majd szegélyére nyomunk habrózsákat és rumos meggyel díszítjük. /Szintén saját eltevés/.Jó magam csoki keksszel is díszítettem, 
mert így még díszesebb lett. Az oldalára mandulát szórunk.
A fekete-erdő meggy készítése:

Elkészítés

Elkészítés

A meggyet előkészítjük, megmossuk, kimagozzuk, majd az erre kijelölt lábasba öntjük. Rászórjuk a befőzőcukrot, meg a dzsemfixet, és összekeverjük, majd félretesszük. Előkészítjük a csokiöntetet, a tasakon leírtak szerint készítsük el, egy kevés cseresznyepálinkát is keverhetünk hozzá, de ne főzzük tovább. A meggyet feltesszük a tűzre, és felforraljuk, közben folyamatosan kevergetjük. A csokiöntetet is hozzákeverjük pár percig, hogy szép sima legyen a dzsemünk, majd levesszük a lángról, és azon forrón tiszta üvegekbe töltjük. Légmentesen lezárjuk, majd fejtetőre állítjuk úgy 5 percre, azután visszaállítjuk, majd ha kihűlt, kerüljön hűvös száraz kamrába a polcra.(Írjuk rá mi áll benne, nehogy összetévesszük más lekvárral, vagy dzsemmel, és a dátumot, se felejtsük el ráírni.)

Tálalás

Ebből a mennyiségből egyszerre nem is kell több, szerintem.

Javaslaltok, alternatív elkészítés

Kiváló alapanyag a feketeerdő torta készítéséhez, én régóta ezt alkalmazom, príma íze van, utánozhatatlan, hiszen bármikor előkapjuk télen a kamrából, és gyorsan elkészül a tortánk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése