2016. november 16., szerda

Áfonyás tortácska.


Ez a nagyon impozáns tortácska már régebben készült, de annyira szeretjük, hogy elkészítem többször is. Az áfonya most már nem tartozik az olcsó gyümölcsökhöz, ezért talán mirelitből is elkészíthetjük, úgy kiadósabb. Nagyon fontos télen a C vitamin, ezért ne sajnáljunk magunktól ennyi kényeztetést. A vasárnapi ebédünk után ajánlom desszertként, mert akár ünnepélyessé is tehetjük a napi menü zárójaként.




Hozzávalók:
Tészta:
  • 3 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 6 ek liszt liszt
  • 1 tk sütőpor
Töltelék:
  • 25 dkg kék áfonya
  • 25 dkg mascarpone
  • 1-2 ek citromlé
  • 2 ek cukor
  • csipet őrölt csillagánizs
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 0,5 citrom héja reszelve
  • 1 ek étkezési zselatin
Elkészítése:
A tojásokat a cukrokkal és a sóval kb 10 perc alatt keményre felverjük. A lisztben elkeverjük a sütőport, majd a tojásos masszába öntjük és nagy, széles mozdulatokkal csomómentesre keverjük.
Kivajazunk és lisztezünk 3-4 db, 8-9 cm átmérőjű tortlett formát, majd mindegyiket kb 3/4-ig töltjük a masszával. 180 fokra előmelegített sütőben kb 10 perc alatt megsütjük, majd a formából kiborítva kihűtjük.
Az áfonyát egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, citromlevet és a citrom héját, majd felforraljuk. Hozzáadjuk a zselatint és addig melegítjük kis lángon, amíg felolvad. Ha kihűlt egy keveset kiveszünk belőle, majd a maradékhoz hozzáadjuk a mascarponét és alaposan elkeverjük.
A tortácskákat megtöltjük a krémmel, majd a maradék áfonyás öntettel díszítjük.