2016. november 16., szerda

Ördögszekér laskagombagulyás.



 Piacnéző túrámon ördögszekér gombát vásároltam, hogy eltudjam készíteni ezt a nemigazán hagyományos, de éppen olyan ízletes karakteres leves, mint a húsos rokona. A változatos étrendhez tartozik az is, mennyire figyelünk arra mit, mikor ,melyik szezonban főzünk. Ez most az őszi-téli ajánlóm.Bográcsban is elkészíthetik a bátrabbak ebben a hidegben is.





Hozzávalók:

25 dkg ördögszekér laskagomba ( Lidl)
2 db vöröshagyma

10 dkg füstölt húsos szalonna
5 ek olaj
4 gerezd fokhagyma
1 kk őrölt kömény, és feketebors és
majoranna 
1-2 tk jóféle pirospaprika
1-1 tévépaprika,paradicsom
3 db sárgarépa
2 db fehérzöldség, és zöldje
5 db közepes burgonya
1 liter húsalaplé

Elkészítése:

Az ördögszekér gombát hosszú csíkokra vágjuk.
A szalonnát vékony csíkokra.A hagymát apró kockára vágjuk.
A szalonna zsírját az olajat hozzáadva egy fazékban erős tűz fölött kiolvasztjuk, majd a hagymát megfonnyasztjuk benne.A gombát belerakjuk, megsózzuk. Pépesre elkapart fokhagymával, a köménnyel, borssal, a majorannával és a pirospaprikával fűszerezzük. Éppen csak összekeverjük, majd azonnal ráöntjük a húsalap levet, és vizet öntünk hozzá, nehogy megégjen a paprika.Gulyáskrémet is tehetünk bele egy keveset,nehogy elsózzuk vele.A kis kockára vágott paprikát, és paradicsomot hozzáadjuk, és lefedve  főzzük.Néha megkevergetjük. A zöldségeket megtisztítjuk. A répákat felkarikázzuk, és a puha gombához adjuk. A burgonyát is felkockázzuk, és utána adjuk a leveshez.Galuskát   ( 1 tojásból, lisztből, sóból ) szaggassunk a levesbe, mielőtt elkészülne, és forrón tálaljuk.Petrezselyemzölddel jól megszórjuk.