2016. november 17., csütörtök

Rakott rétes.


A rakott rétes egy klasszikus étel újragondolása, bár már régebben is elkészítettem,és megjelent előző blogomban, és weboldalakon. Egy régi Gasztro magazinban fedeztem fel, amikor a tv-s sztárok készítettek valami finomat, és ezzel a recepttel nyert valamelyik. Azóta sehol nem találkoztam vele, csak a triplaízesítésű Balatonszepezdi rakott rétessel.




Hozzávalók

  • 1 csomag jó fajta réteslap (8 lapos)
  • 50 dkg túró
  • 1,5 kg alma
  • citromlé
  • 15 dkg barna nádcukor
  • kevés fahéj
  • 1 egész citrom reszelt héja
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás

Kenéshez

  • 1 dl olaj,és tejföl

    Elkészítés

    A sütőtepsit kibélelem sütőpapírral.

    A tejfölt, és az olajat összekeverem, ez kell a kenéshez. Az almát meghámozom, lereszelem, és citromlével meglocsolom. A túrót kikeverem a porcukorral, a vaníliással, 1 tojással, meg a reszelt citrushéjjal. Ezután a barna cukrot a fahéjjal keverem össze. A réteslapot kibontom, és az első lapot a tepsibe teszem, majd megkenem ecsettel, a tejfölös olajos keverékkel, ráteszek, egy másik lapot, kenem, majd a harmadikat. Morzsával megszórom és rákenem a túrót, majd megint morzsázom, és lapot terítek, most kettőt. Az almát ráterítem és megszórom a fahéjas cukorral, majd a maradék 3 lapot, közben megkenem mindegyiket. A tetejét is jól megkenem, és 200 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütöm. Vaníliás porcukorral jól beszórom, ha már kihűlt, és négyzetekre vágom.