2016. november 17., csütörtök

Huszárcsók.


A nevét nem tudni honnét kapta, de régi hagyománya lehet. Még nagymamám receptes könyvében találtam rá, de nagyon szeretjük,mert finom omlós, és a megpirult mandulától kellemes íze van. Másik nevén boszorkánypogácsa.



Hozzávalók:

2 db tojássárgája
2
10 dkg porcukor
3
15 dkg margarin
4
20 dkg liszt
5
1 csomag sütőpor
6
7
1 citrom reszelt héja
8
8 dkg mandulapehely
9
2-3 dl házi készítésű hígabb baracklekvár
10
A szóráshoz:
11
vaníliás porcukor















Elkészítés módja:
A lapmandulát kivéve a többi anyagot géppel összedolgozom, és behűtöm 1 napra. Másnap egyforma gombócokat formázok belőle, ami kb. dió nagyságú, vagy inkább nagyobb. A közepét ujjal benyomom, és a tojáshabba forgatom, utána pedig a mandulaforgácsba. Sütőpapírral bélelt sütőtepsibe rakom őket egymástól kellő távolságba. 180 fokra előmelegített sütőben, 25 perc alatt szép pirosra sütöm. Ha kész, kihűtöm, és a mélyedéseket baracklekvárral megtöltöm. Porcukorral megszórva kínálom.