2017. február 5., vasárnap

Birsalmaleves matcha teával


A birsalmát télen nagyon sokféleképpen használhatjuk fel, nem csak kompótot, hanem levest is készíthetünk belőle, ami nagyon egészséges! Miért ne próbálnám ki matcha teával kombinálva. A vanília és a citrus nagyon feldobja a matchát, ellensúlyozza erőteljes ízét, és illatát. Keveset szabad használni belőle, mert akkor nem lesz összhangba a többi ízanyaggal. Egyszerre két tálkával is megettem,nagyon ízlett. 



 Hozzávalók:

2 db nagyobb birskörte, vagy alma

3 ek cukor
1 liter víz
1 db fahéj
1 db csillagánizs
1 db biocitrom leve, és héja
5-6 db szegfűszeg
2,5 dl habtejszín
1/2 csomag vaníliás ízű pudingpor
1 db lime citrom reszelt héja
1 ek vanília kivonat
csipet himalájai só
1 mk  japán zöld matcha teapor

Elkészítése:


A birset meghámozzuk, és szeletekre vágjuk.

A vízben feloldunk 3 evőkanál cukrot,sót és egy fazékban feltesszük a birset főni a következőkkel. Hozzáöntjük a citromlevet, és a lime citrom héját, meg a fűszereket. Félpuhára főzzük. A tejszínt kikeverjük a pudingporral, és a matcha teaporral, behabarjuk vele a levest úgy, hogy veszünk a léből ki egy merőkanállal, és kikeverjük a pudingos tejszínnel csomómentesre. Ezt a folyamatot hőkiegyenlítésnek nevezzük. A vanília kivonat ilyenkor kerüljön bele. Egyet forralunk rajta, majd tálalhatjuk is. Bio citrom héjával díszítjük.