2016. március 16., szerda

Almás gyűrűkalács.

Ennek a tésztának az érdekessége, az elkészítésében rejlik.Frissen a legfinomabb.A konyha megtelik a fahéj illatával, és télen kakaóval, vagy meleg teával vacsorára elfogyasztva a meleg szobában a legjobb élvezet!




Hozzávalók:

5 dkg friss élesztő
40 dkg liszt
8 dkg porcukor
1 csipet só
1 db tojás
5 dkg olvasztott vaj
2,5 dl tej
3 közepes alma
1 ek őrölt fahéj
8-10 dkg barna nádcukor
a kenéshez 1 db tojássárgája 1 ek tej

Elkészítés módja:

Az élesztőt felfuttatjuk, a lisztet összeszitáljuk a cukorral.sóval, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt.
Langyos tej hozzáadásával dagasztjuk a tésztát. Letakarva, meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.
ha a tészta megkelt, kissé átgyúrjuk, és kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk.A tésztából 8-9 cm átmérőjű korongokat szaggatunk pogácsaszaggatóval. Az almának kiszúrjuk a magházát, és felszeleteljük úgy fél cm-es vastagságúra. Eg hosszúkás formát (21x12) kivajazzuk vastagon, és lisztezzük. Rétegezzük a tésztát az almát felváltva úgy hogy megkenjük a tészta mindkét oldalát olvasztott vajjal, szórjuk meg a tetejét fahéjas barnacukorral, majd helyezzünk közéje almakarikát. Folytassuk addig a rétegezést, amíg nem telik meg a forma az utolsó réteg tészta legyen.Fektessük  vissza a formát a talpára, kenjük meg a tészta tetejét tojássárgájával elkevert tejjel , és hagyjuk kb fél óráig pihenni.Előmelegített sütőben légkeveréses 165 fokon süssük 50 percig. Ha nagyon pirulna a teteje akkor fóliával takarjuk le.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése