2016. március 16., szerda

Sertéspörkölt medvehagymás galuskával.




Hozzávalók:
  • 0,5 kg sertéscomb
  • 5 ek olaj
  • 2 nagyobb vöröshagyma
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • őrölt fekete bors
  • őrölt köménymag
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb tv paprika
  • 1 paradicsom
A galuskához.
  • 3 db tojás
  • 2 dl víz
  • 30 dkg liszt
  • 5 dkg medvehagyma
  • 2 ek olaj
Elkészítése:
A vöröshagymát vágjuk apró kockákra. Az előkészített húst 2 cm hosszúságú kockákra vágjuk, a paprikát és a paradicsomot úgyszintén.
A felhevített olajon aranysárgára pirítjuk a vöröshagymát. A tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával. Keverjük el, majd öntsük fel egy kevés forró vízzel. Ezt az alapot forraljuk fel, majd amikor már alig van rajta víz, tegyük rá a kockázott húst. Sózzuk meg, és a legnagyobb hőfokon pirítsuk. Minden pörkölt alapja az, hogy előbb lepirítsuk a húst, majd kevés vizet adjunk hozzá.
Az első lepirításnál szórjuk meg a húst őrölt köménymaggal és adjunk hozzá zúzott fokhagymát. Ezután fedő alatt pároljuk, miközben többször zsírjára pirítjuk, ilyenkor mindig egy kevés vizet öntünk rá.
Készre párolás előtt adjuk hozzá a maradék paprikát és a paradicsomot.

A galuska készítése:

Először is tegyünk fel sós vizet egy lábosban forralni. Egy keverőtálba lisztet öntünk,és sózzuk,majd a tojásokat üssük bele. a medvehagymát és az olajat aprítóba pépessé veretjük,és így keverjük a lisztbe.Annyi vízzel dolgozzuk össze,hogy túl kemény ne legyen.Azonnal szaggassuk ki,amint a víz forr.Közben gyakran megkeverjük, hogy ne ragadjanak össze a galuskák.Akkor jó, ha a víz felszínére jönnek,és 1 percig hagyjuk,majd szűrjük le,  majd vajat hevítsünk fel egy edénybe, és abba szedjük,és keverjük el.