2016. március 16., szerda

Sertéspörkölt medvehagymás galuskával


A medvehagyma nagyon egészséges fűszernövény, ezért idényben használjuk gyakran. Rengeteg felhasználási lehetőség közül választhatunk, én most a galuskába dolgoztam bele. Nagyon ízletes, színben gazdag étvágygerjesztő köret a pörkölthús mellé.





Hozzávalók:
  • 0,5 kg sertéscomb, vagy lapocka
  • 5 ek olaj
  • 2 nagyobb vöröshagyma
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • őrölt fekete bors
  • őrölt köménymag
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb tv paprika
  • 1 paradicsom
A galuskához.
  • 3 db tojás
  • 2 dl víz
  • 30 dkg liszt
  • 5 dkg medvehagyma
  • 2 ek olaj
Elkészítése:
A vöröshagymát vágjuk apró kockákra. Az előkészített húst 2 cm nagyságú kockákra vágjuk, a paprikát és a paradicsomot úgyszintén.
A felhevített olajon aranysárgára pirítjuk a vöröshagymát. A tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával.  Tegyük rá a felkockázott húst. Sózzuk meg, és a legnagyobb hőfokon pirítsuk. Minden pörkölt alapja az, hogy előbb lepirítsuk a húst, majd kevés vizet adjunk hozzá.
Az első lepirításnál szórjuk meg a húst őrölt köménymaggal és adjunk hozzá zúzott fokhagymát. Ezután fedő alatt pároljuk, miközben többször zsírjára pirítjuk, ilyenkor mindig egy kevés vizet öntünk rá.Szórjuk meg őrölt borssal.
Készre párolás előtt adjuk hozzá a maradék paprikát és a paradicsomot.

A galuska készítése:

Először is tegyünk fel sós vizet egy lábosban forralni. Egy keverőtálba lisztet öntünk,és sózzuk,majd a tojásokat üssük bele. a medvehagymát és az olajat aprítóba pépessé veretjük,és így keverjük a lisztbe.Annyi vízzel dolgozzuk össze,hogy túl kemény ne legyen.Azonnal szaggassuk ki,amint a víz forr.Közben gyakran megkeverjük, hogy ne ragadjanak össze a galuskák.Akkor jó, ha a víz felszínére jönnek,és 1 percig hagyjuk,majd szűrjük le,  majd vajat hevítsünk fel egy edénybe, és abba szedjük,és keverjük el.