2016. március 16., szerda

Vadas marhapecsenye medvehagymás zsemlegombóccal.



Hozzávalók:

60 dkg szűzpecsenye lehártyázva
4 szál sárgarépa
1 db vöröshagyma
2 db babér
1 citrom héja
3 ek barnacukor
2 ek mézes mustár
őrölt fekete bors ízlés szerint

5 szem borókabogyó
olaj
2 dl tejföl
1/2 citrom leve

Medvehagymás zsemlegombóc:

5 dkg vágott medvehagyma
5 db szikkadt zsemle kockára vágva
2 ek olaj
só,bors
1 tk fokhagymapor
3 ek liszt
3 ek morzsa
2 db tojás


Elkészítés módjai:

A húst forró olajon kérgesre sütjük,majd felöntjük vízzel,és sózzuk, borsozzuk,majd a citromhéját,és a hagymát aprítva mellé dobjuk. A sárgarépa félbevágva kerül a lábasba a hús mellé a babérrral, és borókával egyidejüleg . Puhára főzzük . A hústól is függ, hogy mennyi ideig.Kb 2 óra.Ha elkészült, a húst kivesszük,és fóliába csomagoljuk.Fogyasztáskor vékonyra szeleteljük.
A visszamaradt szószból
A babért eltávolítjuk,és a borókát. A barnacukrot belekeverjük a lébe,és összeturmixoljuk sima mártássá. Mézes mustárral, citromlével beállítjuk a savasságát, majd tejföllel kikeverjük. Egyet forralunk rajta, majd tálalhatjuk is a hús mellé.

A zsemlegombóchoz a zsemlekockákat átpirítjuk kevés olajon, majd sózzuk, borsozzuk, a fokhagymaporral ízesítjük, és ráütjük a tojásokat, a vágott medvehagymával meg a lisztettel és morzsával  jól összedolgozzuk. Vizes kézzel gombócokat formázunk belőle,és lobogó sós vízben kifőzzük őket pár perc alatt.
A hús mellé, és a mártással kínáljuk mint köretet.