2017. január 1., vasárnap

Rakott sült tarja szalonnás zsályás babbal.


Vendégváró étel,mely garantáltan elnyeri a vendégek ízlését. Magyaros jellege miatt mindenkinek elégedettsége lesz. Bátran próbálkozzunk ezzel a hússal, mely annyira sokan szeretik-e nemes részét a disznónak.





Hozzávalók 6 személyre:

1,2 kg kicsontozott sertéstarja egyben,
 só,
bors,
 3 közepes fej hagyma,
 25 dkg paprikás kolbász
3 ek olaj
1 ek.őrölt köménymag,
2 dl száraz fehérbor
1 kisebb rozmaring
 1 fej fokhagyma
1 ek méz

A körethez:

40 dkg fehérbab konzerv
8 dkg füstölt húsos szalonna
2 ek olaj
4 gerezd fokhagyma
6-8 levél friss zsálya
só, bors,
néhány salátalevél, és koktélparadicsom.

Elkészítés módja:

A húst megmossuk, és 1cm-es bemetszést végzünk úgy, hogy a szeletek alul egyben maradjanak.A közöket bedörzsöljük borssal sóval,. A meghámozott hagymákat és a kolbászt  vékonyan felkarikázzuk, majd a hússzeletek közé állítjuk.Bambuszpálcikákkal összetűzzük, sonkaszerűen megkötözzük, és a felforrósított olajon megpirítjuk.Áttesszük egy sütőedénybe, megszórjuk a köménymaggal, aztán meglocsoljuk a forró olajjal, hozzáadunk 1 dl bort, a rozmaringot és a félbevágott fokhagymafejeket. Lefedjük 180 fokos sütőbe puhára pároljuk.majd fedetlenül, a mézzel elkevert 1/2 dl borral kevergetve aranybarnára sütjük.A szalonnát apróra felkockázzuk, 2 ek olajon megpirítjuk, aztán hozzáadjuk a meghámozott fokhagymagerezdeket, a zsályát, és végül a babot. A (levét leszűrjük). Kevergetve sózzuk, és ha megfelelő a bab is akkor már elkészült.A húst vágódeszkára emeljük, letakarva fóliával pihentetjük.Eltávolítjuk a kötözőt, és a bambusz pálcikákat.Kissé rézsútosan szeleteljük,és tálaljuk a babbal, és pirított fűszeres burgonyával.Saláta, és koktélparadicsom zsályalevél a diszítésnek illik hozzá.