2017. február 9., csütörtök

Olasz citromos torta.


Az olasz citromtortát egyensúlytortának is nevezik, s ez arra utal, hogy az alapvető hozzávalókból azonos mennyiséget tartalmaz. Így a receptet éppoly egyszerű megjegyezni, mint amilyen egyszerűen és gyorsan elkészül. 





Az olasz citromtorta hozzávalói

A tésztához
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg vaj
  • 3 nagyobb tojás
  • 2 citrom reszelt héja és kifacsart leve
  • fél zacskó sütőpor
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl kefir vagy joghurt
  • fél mk. só
  • 1 mk. vaníliaaroma
A mázhoz
  • 10 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor
  • 1 citrom kifacsart leve
mennyei citromtortához a cukrot a vajjal keverd habosra, majd egyesével add hozzá a tojássárgákat, ezt követően a vaníliaaromát, a citromlevet, majd a kefirt vagy joghurtot, végül a tejfölt. Keverd krémes állagúra. A tojásfehérjéből készíts kemény habot.
Mérőedénybe mérd ki a lisztet, keverd el benne a sót, a sütőport és a reszelt citromhéjat. Add hozzá a vajas krémet, végül a tojáshabot – óvatosan, nehogy összetörjön – szintén keverd a torta tésztájába.
Öntsd a sütemény sűrű krémes tésztáját a tepsibe vagy tortaformába, told a sütőbe és süsd 45-50 percig, amíg szépen megpirul a teteje és a közepe is megsül.
A sütőt zárd el, de hagyd a süteményt a sütőben, amelynek ajtaját résnyire hagyd nyitva.


Közben készítsd el a mázat, amelyhez a mascarponét keverd habosra a porcukorral, majd add hozzá a citromlevet is. Ízlésesen, szépen elrendezve kend a mázat a még langyos citromtortára. Miután teljesen kihűlt, szeletelve vanília és/vagy citromfagylalttal kínálhatod.