2017. november 17., péntek

Almás-mákos kocka csokoládé tetővel


Ezt a nagyon finom szaftos fűszeres almás-mákos süteményt mindenkinek egyszer ki kell próbálni! A mákos süti kedvelők imádni fogják. Jó pár napig puha marad, már ha marad, de szerintem biztosan sikere lesz!A csokoládé bevonat gondoskodik róla, hogy még zamatosabb legyen.







Ez egy olyan sütemény, amelyben fellelhető az alma és a csokoládé. Azoknak, akik kevésbé szeretik a mákot, helyettesíthetik dióval. De meg kell hagyni, hogy a mák az almával és a csokoládéval házasítva fenséges élmény!

HOZZÁVALÓK:

  • tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 10 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg darált mák
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 40 dkg reszelt alma 
  • 2 dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 1 csipet őrölt csillagánizs
  • 1 csipet őrölt kardamom
  • Csokoládémázhoz:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg vaj

ELKÉSZÍTÉS

  1.  A tojást a cukorral és a vaníliás cukorral keverjük habosra 
  2.  A sütőporral elkevert lisztet, a mákot, az olajat, a reszelt citromhéjat, fűszert és reszelt  almát  beledolgozzuk.
  3. A masszát zsírpapírral bélelt tepsibe (20×30 cm) öntjük. A tejfölt elkeverjük simára, és lazán beleforgatjuk a tésztába, majd simára igazítjuk. 180ºC-ra előmelegített sütőben 165 fokon tűpróbáig sütjük kb 25-30 percig.
  4. Gőz felett megolvasztjuk a tördelt csokoládét, a vajat, és végül ha félig megolvadt akkor a tejszínnel is simára keverjük.
  5. A csokimázat a kihűlt sütemény tetején széles kés lapjával elsimítjuk.
  6. A süteményt kockákra vágva tálaljuk.