2017. november 17., péntek

Bostoni krémtorta


1855-ben Amerikában Bostonban a Parker House Hotel megnyitójára rukkoltak elő ezzel a nagyszerű desszerttel.Annyira népszerű lett hogy 1996-ban ez lett Massachusetts állam hivatalos desszertje.






Szépséges Barbikám szülinapjára készítettem el.Ő az én nagyobbik lányunokám.

  • HOZZÁVALÓk:

    • Az alaphoz:
    • 45 dkg krémsajt
    • 15 dkg kristálycukor
    • 1 csipet só
    • 2 db tojás
    • 8 dkg tejföl
    • A piskótához:
    • 22 dkg liszt
    • 1 tk sütőpor
    • 1/4 tk só
    • 4 db nagy tojás
    • 22,5 dkg kristálycukor
    • 1,2 dl tej
    • 0,8 dl olaj
    • ½ tk vaníliakivonat
    • A pudingkrémhez:
    • 3,5 dl tej
    • 11 dkg kristálycukor
    • 1 csipet só
    • 3 dkg vaníliaízű pudingpor
    • 6 db tojás
    • A csokoládémázhoz:
    • 2,3 dl habtejszín
    • 23 dkg félédes csokoládé
    • 2 tk vaj

ELKÉSZÍTÉS

    1.  Kibélelünk dupla réteg sütőpapírral egy 25 cm átmérőjű, kör alakú tortaformát. A sajttorta alaphoz egy nagy tálba tesszük a hozzávalókat, simára keverjük a merülőmixerrel, és az előkészített formába simítjuk. 160 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük, majd kikapcsolt sütőben további 30 percig szárítjuk. Kivesszük, és teljesen kihűtjük.
    2. A piskótához elvegyítjük a lisztet a sütőporral és a sóval. A tojásokat fehéredésig habosítjuk a cukorral. Homogénre keverjük a tejet az olajjal és a vaníliával, és a lisztes keverékkel váltakozva a tojásos masszához keverjük. Egy 25 cm átmérőjű tortakarikába öntjük, és 175 fokon 25 percig sütjük.
    3. A pudingkrémhez 4-5 ek tejet öntünk a cukorral, a sóval és a pudingporral kihabosított tojásra. A maradék tejet felforraljuk, majd hozzáadjuk a pudingos tojáshabot. Közepes lángon besűrűsítjük, majd kihűtjük. A piskótát vízszintesen háromfelé vágjuk, az alsó lapra ráillesztjük a sajttortát. A tetején eloszlatjuk a pudingkrémet, befedjük a másik piskótalappal, ráhelyezzük a következő lapot, és a pudingkrémet, majd az utolsó harmadik lappal fedjük, és nyomkodjuk le. Néhány órára a hűtőbe tesszük a tortát.
    4. A mázhoz felforraljuk a tejszínt, ráöntjük a feldarabolt csokoládéra, állni hagyjuk 1 percig, majd simára keverjük. Belecsipkedjük a vajat, és homogénre keverjük a szószt. A tortát sütőrácsra helyezzük, és bevonjuk a csokoládéval. Díszítjük.